Χάρτης ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Το νέο χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσοπουλος και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης. Η δοκιμαστική περίοδος ψηφιακής εκπομπής θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου, ενώ η καταληκτική συμφωνία λήγει το 2015 όταν και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση των συχνοτήτων. Ωστόσο, επιθυμία της ΕΕ είναι η ολοκλήρωση της μετάβασης ως το 2012.

Ο χάρτης προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χρήση ως και δύο ψηφιακών συχνοτήτων για τη μετάδοση των προγραμμάτων των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Επίσης, προβλέπει την ανάπτυξη και άλλων υπηρεσιών, όπως η λήψη τηλεοπτικού σήματος από κινητά τηλέφωνα.

Ο Χάρτης Συχνοτήτων ορίζει ότι θα δοθούν οκτώ άδειες εθνικής εμβέλειας σε ιδιωτικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα προβλέπει και 3 συχνότητες για τους σταθμούς της δημόσιας τηλεόρασης καθώς και δύο για την παροχή επιγείων ψηφιακών συνδρομητικών υπηρεσιών. Επίσης ανά περιοχή προβλέπεται ορισμένος αριθμός ψηφιακών συχνοτήτων για την εκπομπή περιφερειακών καναλιών. Επισημαίνεται ότι σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες συχνότητες μετά την πλήρη μετατροπή στις ψηφιακές εκπομπές, καθίσταται δυνατή η εκπομπή προγράμματος μέχρι και σε τέσσερα κανάλια. Ως εκ τούτου ο αριθμός για παράδειγμα των ιδιωτικών καναλιών που θα μπορούν να εκπέμπουν θα μπορούν να ανέλθουν στους 32. Η χώρα μας έχει εξασφαλίσει συνολικά 357 ψηφιακές συχνότητες για την επικράτεια και 2105 συχνότητες αναλογικής εκπομπής, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή σειράς υπηρεσιών όπως τηλεϊατρική, τηλεπωλήσεις κ. λ. π. Επίσης δημιουργήθηκε αναλογικός χάρτης ραδιοφωνίας ο οποίος στην περίπτωση της Αττικής προβλέπει τη λειτουργία 40 ραδιοφωνικών σταθμών.

Με απλά λόγια μιλάμε για καλύτερη ποιότητα εικόνας, ήχου και εκμετάλλευση των σύγχρονων τηλεοράσεων HD με διαγώνιο 16:9 κλπ, κάτι που περιμέναμε πολύ καιρό τώρα αφού η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες όσο αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Την δημιουργία του χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων ολοκλήρωσε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με ηγέτη τον καθηγητή Χρήστο Καψάλη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.