Κυκλάδες: Φολέγανδρος για ήρεμες διακοπές

Χωμένη στην αγκαλιά της Σίφνου και της Σύκινου, η Φολέγανδρος ξεχωρίζει για τα κρυσταλλικά πετρώματά της, αλλά και για την γραφική παραλία της με την λευκή άμμο. Άλλωστε, αυτό το νησί επέλεξε για να χαρίσει το όνομά του ο Φολέγανδρος, ο γιος του βασιλιά της Κρήτης Μίνωας.

Η Φολέγανδρος ανήκει στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Έχει μέγιστο ύψος 455 μέτρα, έκταση 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αριθμεί γύρω στους 650 κατοίκους. Απέχει από τον Πειραιά 104 ναυτικά μίλια. Το νησί ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο μεγάλους οικισμούς, την Χώρα, έναν παραδοσιακό οικισμό με στενά σοκάκια, πολλές και συνεχόμενες πλατείες και κάτασπρα σπιτάκια με μεγάλες αυλές και την Άνω Μεριά τον δεύτερο οικισμό του νησιού, όπου μπορείτε να βρείτε ακόμα και ελικοδρόμιο και ένα τυπικό λιμάνι, το Καραβοστάσι.

Στη Φολέγανδρο θα αγαπήσετε τις μυστικές παραλίες, όλο βότσαλα και πέτρες, ίσως με λίγο ίσκιο, αλλά με την χαρακτηριστική πράσινη πέτρα του νησιού. Στις παραλίες φτάνει κανείς με τουριστικά καραβάκια, αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Για τις πιο απομονωμένες αμμουδιές προτιμήστε το περπάτημα, άλλωστε η Φολέγανδρος είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία. Μερικές από αυτές είναι το Λιτινάκι-Βιτσέντζου-Πουντάκι, τρεις συνεχόμενες παραλίες στο δρόμο από το λιμάνι προς Λιβάδι. Εκεί μπορεί να συναντήσετε επίσης και κατασκηνωτές κάμπινγκ.

Από τις καλύτερες και αρκετά πολυσύχναστες παραλίες του νησιού θεωρείται και ο Άγ. Νικόλαος, όπου μπορείτε να απολαύσετε φαγητό και ποτό σε εστιατόριο με απίστευτη θέα. Μπορείτε να πάτε είτε με αυτοκίνητο (χωματόδρομος, 10′ από την Άνω Μεριά) ή με τα πόδια από τα μονοπάτια (περπάτημα από την Άνω Μεριά γύρω στα 45΄).

Από τα πιο ήρεμα νησιά, η Φολέγανδρος, γι’αυτό μην ψάξετε να βρείτε ξέφρενη διασκέδαση, αλλά περισσότερο παρεϊστικα μαγαζιά και αν είστε τυχεροί συναυλίες, παραστάσεις και διάφορες προβολές στα πλαίσια του καλοκαιρινού φεστιβάλ του νησιού.

Σημαντική πληροφορία, το γεγονός ότι στη Φολέγανδρο δεν υπάρχει Τράπεζα. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω ταχυδρομείου και ΑΤΜ. Καλή σας ξεχωριστή διαμονή!