5,8 Ρίχτερ στο Λος Άντζελες

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το βράδυ της Τρίτης 29 Ιουλίου του 2008 στις 21:55 (ώρα Ελλάδος) το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 2 μίλα νοτιοδυτικά της πόλης Τσίνο Χίλς και 5 μίλια νοτιοανατολικά του προαστίου του Λος Άντζελες Ντάιαμοντ Μπαρ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Το Τσίνο Χίλς βρίσκεται περίπου 30 μίλια ανατολικά του κέντρου του Λος Άντζελες. Κάτοικοι δήλωσαν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην κομητεία Οραντζ, αλλά και νότια μέχρι το Σαν Ντιέγκο.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως δεν υπήρχαν θύματα, τραυματίες, ούτε υλικές ζημιές, εκτός από κάποιες αποθήκες, που και εκεί οι ζημιές ήταν αμελητέες.

Το εκτιμούμενο εστιακό βάθος του σεισμού είναι 7,6 μίλια. Ο σεισμός έγινε αμέσως αντιληπτός και διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα. Οι ψηλοί ουρανοξύστες στο κέντρο της πόλης ταλαντεύονταν έντονα και οι εργαζόμενοι έσπευσαν να τα εκκενώσουν. Το ίδιο συνέβη και στο δημαρχείο της πόλης όπου οι υπεύθυνοι εκκένωσαν το κτήριο και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν μετά από 15 λεπτά στις θέσεις τους. Όσων αφορά το αεροδρόμιο δεν είχαμε υλικές ζημιές και δεν έγιναν καθυστερήσεις στις πτήσεις. Ένας σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θεωρείται μέτριας ισχύος και δεν προκαλεί ισχυρές ζημιές.

Επίσης δεν σημειώθηκε πτώση του ηλεκτρικού δικτύου, αν και το τηλεφωνικό δίκτυο έμεινε για λίγο ανενεργό αφού λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από το σεισμό, υπήρξε μεγάλη ζήτηση των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20 μετασεισμοί, ο δυνατότερος από τους οποίους είχε ισχύ 3,9 βαθμούς Ρίχτερ.

Το 1994, σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ είχε ταρακουνήσει την κεντρική και νότια Καλιφόρνια, αφήνοντας πίσω του 72 νεκρούς και περίπου 9.000 τραυματίες. Ο σεισμός των 6,7 βαθμών συνοδεύτηκε από τουλάχιστον πέντε μετασεισμούς, μεγέθους έως και 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης, εντοπίσθηκε κοντά στην παραλιακή κωμόπολη Σαν Σιμεόν, που είναι γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της. Το εστιακό βάθος της δόνησης είναι οκτώ χιλιόμετρα και προήλθε από το ρήγμα Σαν Σιμεόν, που αποτελεί τμήμα του μεγάλου ρήγματος του Αγίου Ανδρέα.

Το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα είναι ένα από τα σημεία όπου η μεσωκεάνεια ράχη έρχεται στην επιφάνεια της Γης. Η μεσωκεάνεια ράχη είναι το σημείο σύγκλησης δύο λιθοσφαιρικών πλακών όπου η μία πλάκα υποβυθίζεται κάτω από την άλλη. Στην προκειμένη περίπτωση η πλάκα της Βόρειας Αμερικής συγκλίνει με την πλάκα του Ειρηνικού ωκεανού.

Στην περιοχή της Καλιφόρνια υπάρχουν πάνω από 300 ενεργά ρήγματα τα οποία κάνουν το υπέδαφος να μοιάζει με σπασμένο γυαλί, δημιουργώντας έτσι μεγάλη ανησυχία καθώς είναι άγνωστο πόσα ρήγματα μπορεί να ενεργοποιηθούν με ένα πιθανό σεισμό. Άλλωστε οι σεισμολόγοι προβλέπουν μεγάλη σεισμική δόνηση μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, παρόμοια με αυτή του 1994.

Το Λος Άντζελες είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Καλιφόρνια και η δεύτερη πολυπληθέστερη των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2000 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην “Πόλη των Αγγέλων”.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.