Η NASA ψάχνει να βρει την επόμενη πρόκληση

Τα 50 χρόνια από την Ίδρυση της γιόρτασε χθες η Nasa, μετά την υπογραφή σε σχετικό νόμο που έβαλε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στις 29 Ιουλίου του 1958. Η ίδρυση της ήταν η απάντηση της Αμερικής στον Σπούτνικ της ΕΣΣΔ και τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Μετά από μισό αιώνα λειτουργίας η NASA θέτει νέους στόχους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισπανικής εφημερίδας El Pais, κύριος στόχος είναι η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, αυτή τη φορά σε πιο μόνιμη βάση. Η NASA  προβλέπει το σχέδιο της για την Σελήνη να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το 2020 και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο Άρης.

Παρόλα αυτά όμως η χρηματοδότηση τους δημιουργεί πολλά προβλήματα. «Η πρόταση του προέδρου για τη χρηματοδότηση της NASA το 2009 είναι 11,1 δισ. ευρώ, λιγότερο από το 0,6% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι την εποχή του προγράμματος Apollo, η NASA λάμβανε το 4,4% του προϋπολογισμού και είχε στη διάθεσή της 400 χιλιάδες άτομα προσωπικό. Σήμερα έχει 90 χιλιάδες» εξήγησε ο Τζον Λόνγσντον του Πανεπιστημίου George Washington, ο οποίος θεωρεί ότι η χρηματοδότηση που ανακοίνωσε ο Τζορτζ Ο. Μπους το 2004 δεν επαρκεί.

Η NASA έλαβε φέτος 17 δισ. δολάρια, με τα οποία καλείται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις μη επανδρωμένες αποστολές όπως αυτή στον Αρη, ή το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Επίσης, μόνο το ταξίδι της επιστροφής στη Σελήνη θα κόστιζε περίπου 65 δισ. ευρώ… Που να βρεθούν τόσα χρήματα…

Βέβαια σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μπορεί να υπολογίζει και στη συνεργασία της ευρωπαϊκής στο βαθμό που το επιθυμεί. Από την άλλη όμως έχει να αντιμετωπίσει και τον κινέζικο ανταγωνισμό.

Ημερομηνίες-σταθμοί στην διάρκεια λειτουργίας της

29 Ιουλίου 1958 – O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ιδρύει τη NASA.

21 Ιουλίου 1969 – O Nιλ Αρμστρονγκ πατά το πόδι του στη Σελήνη: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε.

Ιούλιος 1975 – Ο Ψυχρός Πόλεμος στη Γη καλά κρατεί, όμως Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση συνεργάζονται στο Διάστημα στο πλαίσιο της αποστολής Απόλλων-Σογιούζ.

12 Απριλίου 1981Τα διαστημικά λεωφορεία μπαίνουν στη ζωή της NASA. To Κολούμπια εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

28 Ιανουαρίου 1986 – Το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ εκρήγνυται ένα λεπτό μετά την εκτόξευσή του. Το γεγονός παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι απευθείας από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Απρίλιος 1990 – Το διαστημικό τηλεσκόπιο Humbble ξεκινά τη δική του μοναδική αποστολή.

Ιανουάριος 2004 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ανακοινώνει τα σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη και για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

25 Μαΐου 2008 – Το ρομποτικό Phoenix προσγειώνεται στον Αρη ξεκινώντας την αναζήτηση…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.