Παράθυρα ηλιακοί συλλέκτες

Ηλιακά παράθυρα

Νέα πρωτοποριακή και οικολογική ανακάλυψη έκανε το ΜΙΤ της Ουάσινγκτον. Οι ερευνητές του ανέπτυξαν μια σειρά διάφανων φίλτρων που μπορούν να διπλασιάσουν την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων ή να τοποθετηθούν πάνω σε παράθυρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παρουσίαση των φίλτρων αυτών έγινε από το περιοδικό Science στις 11/7/2008. Τα φίλτρα αυτά περιέχουν χρωστικές ουσίες που απορροφούν τα φως και το αναδρομολογούν προς τις άκρες του πλαστικού φύλλου, γύρω από τις οποίες βρίσκονται τοποθετημένα από φωτοβολταϊκά στοιχεία. Η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορέσει να γίνει εμπορικά διαθέσιμη σε τρία χρόνια. Έτσι χρησιμοποιώντας τέτοια παράθυρα σε μεγάλα και πολυόροφα κτίρια-ουρανοξύστες η συλλογή της ενέργειας θα είναι τεράστια, όσο και στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Οι χρωστικές των φίλτρων αφήνουν το 10% της ηλιακής ακτινοβολίας να περάσει, ώστε να φωτίζονται οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από φωτοβολταϊκά στοιχεία μέσα στα κουφώματα των υαλοπινάκων. Τα οργανικά μόρια χρωστικής απορροφούν τα φωτόνια της ηλιακής ακτινοβολίας και τα εκπέμπουν εκ νέου σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτά τα φωτόνια κινούνται στη συνέχεια στο εσωτερικό του πλαστικού και φτάνουν μέχρι τις άκρες του.

Εκτός από τα παράθυρα, το νέο σύστημα θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να αξιοποιεί τα φωτόνια που χάνονται. Η προσέγγιση αυτή θα αύξανε την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά 90%, εκτιμά η ομάδα του Δρ Μαρκ Μπάλντο.

Η ανακάλυψη αυτή είχε ξεκινήσει από το 1970, αλλά εγκαταλήφθηκε και τώρα ξανάήρθε στο φως με νέα στοιχεία. Ο λόγος που είχε σταματήσει ήταν επειδή μεγάλο μέρος της ενέργειας των φωτονίων χανόταν ως θερμότητα πριν φτάσει στις άκρες των πλαστικών φύλλων.