Αποκολλήθηκαν τεράστια κομμάτια πάγου στον Βόρειο Καναδά

Στα Βόρεια του Καναδά αποκολλήθηκαν τεράστιες πλάκες πάγου συνολικού εμβαδού 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων από μια αρκτική παγοκρηπίδα. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί μέσα στο καλοκαίρι σύμφωνα με τους ερευνητές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ανεβαίνει ταχύτερα σε μεγάλο τμήμα της Αρκτικής, απ’ότι σε άλλες περιοχές του πλανήτη και αυτό το φαινόμενο συνδέεται σύμφωνα με τους κλιματολόγους με την κλιματική αλλαγή ολόκληρου του πλανήτη.

Έξω από τις ακτές του Καναδά υπάρχουν πέντε κρηπίδες πάγου, οι οποίες επιπλέουν. Τα τεράστια κομμάτια αποκολλήθηκαν από την μία εξ’αυτών που ονομάζεται Ουάρντ Χαντ. Το 2002 είχε εντοπιστεί η πρώτη ρωγμή στην κρηπίδα αυτή μήκους 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι η μεγαλύτερη αποκόλληση μετά από την γειτονική Κρηπίδα Αϊλς το 2005, η έκταση της οποίας ήταν 65 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι πέντε κρηπίδες πάγου που απομένουν στην περιοχή είναι κατάλοιπα μιας γιγάντιας πλάκας πάγου που περιέβαλε το νησί Έλσμιρ για 3.000 χρόνια και άρχισε να διαλύεται στις αρχές του 20ού αιώνα. «Η αποκόλληση είναι σύμφωνη με άλλες αλλαγές που παρατηρούμε στην περιοχή, όπως η μείωση στη μάζα του θαλάσσιου πάγου, η υποχώρηση των παγετώνων και η διάλυση άλλων παγοκρηπίδων» δήλωσε στο Reuters η Τρούντι Βόλεμπεν της Καναδικής Υπηρεσίας Πάγου.

Σύμφωνα με μοντέλα του παγκόσμιου και αρκτικού κλίματος που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια προβλέπουν ότι γύρω στα μέσα του αιώνα δεν θα υπάρχει καθόλου πάγος στην Αρκτική στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Δρ Βόλεμπεν τόνισε ότι, από τη στιγμή που θα διαλυθούν, οι πλάκες επιπλέοντος πάγου θα είναι αδύνατο να ξανασχηματιστούν. «Από τη στιγμή που θα αποκολληθούν εξαφανίζονται για πάντα» είπε.