Dubai: Κατασκευάζεται περιστρεφόμενος ουρανοξύστης!

Σε παρουσίαση στις 24 Ιουνίου του 2008 στο ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Δρ. Ντέιβιντ Φίσερ ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει τον πρώτο περιστρεφόμενο ουρανοξύστη σε όλο τον κόσμο, ο οποίος θα στηθεί στο Dubai το 2010.  Παρόμοιο κατασκευή θα αρχίσει και στην Μόσχα, το κόστος της οποίας θα υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια δολλάρια. Ο τρίτος τέτοιος ουρανοξύστης θα στηθεί στην Νέα Υόρκη, όπως ελπίζει ο διάσημος αρχιτέκτονας.

Το κτίριο αυτό θα αποτελείται από 80 ορόφους, οι πρώτοι 20 των οποίων θα στεγάζουν γραφεία, οι επόμενοι 15 θα αποτελούν ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, οι υπόλοιποι όροφοι θα έχουν διαμερίσματα, ενώ στους 10 τελευταίους θα υπάρχουν πολυτελέστατες βίλες, οι οποίες θα διαθέτουν ιδιωτικό πάρκιν αυτοκινήτου στον όροφό τους και ιδιωτική πισίνα. Την διαχείριση της περιστροφής για τις βίλες θα έχουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, ενώ η περιστροφή των υπόλοιπων 70 ορόφων θα γίνεται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Το όνομα του κτιρίου είναι Dynamic Tower και η ονομασία του προήλθε από την καινοτομία αυτού του κτιρίου, όπου οι όροφοι του θα μπορούν να περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους έως και 360 μοίρες. Το ύψος του κτιρίου θα είναι 420 μέτρα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Dynamic Group, το εμβαδόν θα κυμαίνεται από 124 τ.μ. για τα διαμερίσματα, έως και 1.200 τ.μ. για τις βίλες, ενώ η αξία του θα αγγίζει τα 3.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το κτίριο αυτό θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με την δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας. Οι 48 αιολικές τουρμπίνες που θα έχει θα εκμεταλλεύονται τον άνεμο και οι φωτοβολταϊκές κυψέλες που θα βρίσκονται σε κάθε όροφο θα εκμεταλλεύονται τον ήλιο. Η ενέργεια που θα συλλέγει θα είναι 10 φορές περισσότερη από αυτή που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Στην Ιταλία έχει αρχίσει ήδη η κατασκευή των ορόφων, οι οποίοι θα είναι προκάτ. Κάθε όροφος θα έχει 12 κομμάτια.

Όπως ανέφερε ο εμπνευστής του πρωτότυπου πύργου, Ντέιβιντ Φίσερ, «καθώς ο κάθε όροφος κινείται ανεξάρτητα, με διαφορετικές ταχύτητες, το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό κτίριο που εισάγει στην αρχιτεκτονική την τέταρτη διάσταση, τον χρόνο. Δεν είναι μία κατασκευή που κάποιος σχεδίασε σήμερα και θα παραμείνει επί μονίμου βάσεως έτσι. Είναι σχεδιασμένη από την ζωή, παίρνει σχήμα από τον χρόνο». Ο Φίσερ, μιλώντας στους «Times» είπε ότι η ιδέα του ήρθε όταν ήταν στο Μαϊάμι, όπου «ένας φίλος μου είπε ότι ένα διαμέρισμα με θέα στον ωκεανό κόστιζε 3 εκατ. δολάρια, ενώ η τιμή ενός άλλου, που δεν είχε τέτοια θέα, ήταν 1,8 εκατ. δολάρια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι στον πρωτότυπο πύργο του κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί κάθε σημείο έχει πλήρη θέα.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Φίσερ ξεκίνησε την καριέρα του στην Φλωρεντία της Ιταλίας, και τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει σχεδιάσει κτίρια που συνδυάζουν την αρμονία με την φύση και την τεχνολογική πρωτοπορία, σε διεθνείς πρωτεύουσες όπως Μιλάνο, Λονδίνο, Μόσχα, Χονγκ Κονγκ, Παρίσι και Ντουμπάι. Μία άλλη πρωτοποριακή τεχνολογία που ανέπτυξε ο κύριος Φίσερ είναι τα «Smart Marble Bathrooms», με το σύστημα Leonardo da Vinci.

Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε ένα βιντεάκι από το YouTube που δείχνει τον περιστρεφόμενο ουρανοξύστη.