CERN: 10 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου

Το CERN είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο, το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο, που ιδρύθηκε το 1954 με μόλις 12 ιδρυτικά μέλη και το οποίο έχει φτάσει τώρα να έχει 20 κράτη μέλη. Ερευνά τα συστατικά της ύλης και το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη, δηλαδή ασχολείται με τη διερεύνηση των πλέον θεμελιωδών ερωτημάτων για τη Φύση και συγκεκριμένα με την Σωματιδιακή Φυσική, χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα.

Το Εργαστήριο βρίσκεται πάνω στα Γάλλο-ελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης, στους πρόποδες της οροσειράς Ζουρά (Jura). Τα πειράματα του εργαστηρίου αυτού δεν μοιάζουν με άλλα επιστημονικά πειράματα που ήδη έχουν γίνει. Έχουν σχεδιαστεί και εκτελούνται από εκατοντάδες επιστήμονες και το μέγεθός τους είναι, συχνά, μεγαλύτερο από ένα σπίτι. Είναι σε λειτουργία για αρκετούς μήνες, ενώ συχνά, χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Το επόμενο μεγάλο πείραμα που θα γίνει από το CERN, θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την αντίστροφη μέτρηση που παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου. Πρόκειται για την λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων, στον οποίο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Το πείραμα αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα τόσο για την επιστήμη, όσο και για την ανθρωπότητα, αφού με αυτό θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα για την διαλεύκανση της φύσης της ύλης, της ύπαρξης μαγνητικών μονοπόλων, της συμπεριφοράς μίνι μαύρων τρυπών και της ύπαρξης παράξενων σωματιδίων που τώρα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και στις θεωρητικές αναλύσεις των συχνά αντικρουόμενων φυσικών θεωριών.

Σημαντικό στοιχείο του πειράματος αυτού αποτελεί και η ανάπτυξη τεράστιων ενεργειών, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 7 ΤeV (Tερα-ηλεκτρονιοβόλτ), γεγονός που σημαίνει πως θα σπάσει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα. Η ανάπτυξη τόσο μεγάλης ενέργειας έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη, εκτός από θαυμασμό και φόβο, μέχρι και για την καταστροφή ολόκληρου του σύμπαντος. Αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός πως το πείραμα αυτό θα δημιουργεί κάθε δευτερόλεπτο καινούργιες μικρές μαύρες τρύπες, όσο και στην τεράστια ενέργεια του.

Οι υπεύθυνοι όμως του πειράματος μας καθησυχάζουν λέγοντας πως αυτές οι μικρές μαύρες τρύπες θα είναι τόσο αδύναμες και θα καταστρέφονται αμέσως μετά τη δημιουργία τους (μέσος χρόνος ζωής το πολύ ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου). Επίσης στην περίληψη της έκθεσής του το CERN αναφέρει: «Το Σύμπαν στο σύνολό του πραγματοποιεί 10 εκατομμύρια πειράματα σαν του LHC ανά δευτερόλεπτο […] Παρόλα αυτά, τα άστρα και οι γαλαξίες συνεχίζουν να υπάρχουν».

Ένας ακόμα φόβος που υπάρχει για τη λειτουργία αυτού του πειράματος είναι  οι «φυσαλίδες κενού», μια υποθετική διαμόρφωση του Σύμπαντος που θα ήταν πιο σταθερή από τη σημερινή διαμόρφωση. Η απάντηση του CERN σε αυτή τη φοβία είναι: «Δεδομένου ότι τέτοιες φυσαλίδες κενού δεν έχουν παραχθεί πουθενά στο ορατό Σύμπαν, δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ούτε στον LHC».

Τέλος, υπάρχει ο φόβος δημιουργίας «παραδοξονίων» (strangelet), υποθετικών σωματιδίων ικανών να καταστρέψουν ό,τι αγγίξουν μετατρέποντας την κανονική ύλη σε «παράξενη ύλη». Ωστόσο, η απάντηση του CERN ήταν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης των παραδοξόνιων με την κανονική ύλη. Ο RHIC προσπαθεί εδώ και οκτώ χρόνια να ανιχνεύσει παραδοξόνια, χωρίς να τα καταφέρει, ενώ ο LHC δεν έχει ούτε θεωρητικά τη δυνατότητα να παράξει αυτά τα εξωτικά σωματίδια.

Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο του πειράματος του Cern:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.