Διακοπή του CERN μέχρι την Άνοιξη του 2009

Το μεγαλύτερο πείραμα του Κόσμου που ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, τέθηκε εκτός λειτουργίας μέχρι την Άνοιξη του 2009 λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε μόλις 9 ημέρες μετά την πρώτη λειτουργία του. Τελικά η βλάβη αυτή δεν ήταν τόσο απλή όσο περίμεναν οι επιστήμονες και έτσι το πείραμα δεν θα ξεκινήσει 2 μήνες μετά την παρουσίαση του προβλήματος όπως προέβλεπαν, αλλά αναστέλλεται η λειτουργία του για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) Τζέιμς Γκίλις, οι επισκευές δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως την προγραμματισμένη για το Νοέμβριο διακοπή της λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή λόγω χειμερινής περιόδου.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν ένας τόνος υγρού ήλιου, που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό υγρό, διέρρευσε μέσα στο κυκλικό τούνελ του LHC, με πιθανότερη αιτία για το συμβάν μια κατεστραμμένη ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων. Τώρα θα πρέπει όλος ο τομέας 34 να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (αφού τώρα πλησιάζει το απόλυτο μηδέν), ώστε να ξεκινήσουν οι επισκευές και να ελεγχθούν οι μαγνήτες, αφού πρώτα ανοιχθούν. Η διαδικασία αυτή της θέρμανσης και επισκευής των μαγνητών θα χρειαστεί 3 έως 4 εβδομάδες και με δεδομένη την ούτως ή άλλως υποχρεωτική διακοπή του για τη χειμερινή περίοδο, το πείραμα θα αρχίσει ξανά την λειτουργία του την άνοιξη του 2009.

Ο γενικός διευθυντής του CERN, φυσικός Ρομπέρ Αιμάρ, το χαρακτήρισε «αναμφίβολα ψυχολογικό πλήγμα», αφού η έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου ήταν πάρα πολύ καλή. Ωστόσο, δήλωσε ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.