Αεροπλάνο-Υποβρύχιο θέλουν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ

Η DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων) του Πενταγώνου δέχεται προτάσεις για ένα αεροσκάφος που θα μπορεί να επιπλέει σε ταραγμένη θάλασσα καθώς και να καταδύεται σαν υποβρύχιο για να μεταφέρει πεζοναύτες κρυφά σε εχθρικές ακτές, ωστόσο παραδέχεται ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου σκάφους θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι οι σχεδιαστικές απαιτήσεις για τα υποβρύχια και τα αεροσκάφη είναι διαμετρικά αντίθετες.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, προηγούμενες προσπάθειες της DARPA είχαν αποτύχει επειδή εστιάζονταν σε υποβρύχια με πτητικές ικανότητες, γι’αυτό και η νέα προκήρυξη διευκρινίζει ότι η σχεδιαστική ιδέα που εξετάζεται εδώ αφορά καταδυόμενα αεροσκάφη, όχι ιπτάμενα υποβρύχια.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της DARPA το σκάφος θα πρέπει να μπορεί να πετά 1.000 ναυτικά μίλια, να κατεβαίνει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας για τα επόμενα 100 ναυτικά μίλια, και τελικά να καταδύεται σε μικρό βάθος για τα τελευταία 12 μίλια μέχρι την ακτή. Θα πρέπει επίσης να μπορεί να περιμένει την επιστροφή των πεζοναυτών επί τρεις ημέρες, επιπλέοντας για αυτό το διάστημα σε κύματα ύψους έως και τεσσάρων μέτρων.

Εφόσον η νέα προσπάθεια των Αμερικάνων στεφθεί με επιτυχία τότε θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις τακτικές τους σε συνθήκες πολέμου.