Η πολυτέλεια που σας πάει παντού

Όχι δεν πρόκειται για κάποια πολυτελή βίλα, ούτε για κάποιο κότερο, αλλά για το πολυτελές αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 747-400 του σουλτάνου του Μπρουνέι, ένα από τα 10 πολυτελέστερα του κόσμου. Το αεροσκάφος αγοράστηκε 100 εκατομμύρια δολάρια και κόστισε άλλα 120 εκατομμύρια δολάρια για την πολυτελέστατη διακόσμησή του, δηλαδή τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εσωτερικού του.

Τα στοιχεία που κυριαρχούν κυρίως στο εσωτερικό του είναι ατόφιο χρυσάφι, πεντακάθαρο κρύσταλλο, γνήσιο δέρμα, πραγματικό ξύλο και φυσικά καμπύλες από αυτές που αγαπούν πολύ οι Άραβες. Πιο συγκεκριμένα το αεροσκάφος έχει χρυσούς νιπτήρες και χρυσές βρύσες, κάνοντας το όσο το δυνατόν πιο πολυτελές μπορεί να είναι ένα αεροσκάφος. Φήμες λένε πως ο ίδιος ο σουλτάνος θέλησε να τοποθετήσει σε αυτό και πολυελαίους από χρυσάφι και κρύσταλλο, αλλά δυστυχώς τον πληροφόρησαν πως αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβάτες κατά την προσγείωση και την απογείωση και επομένως δεν έβαλε.

Οι αλλαγές στο εσωτερικό του αεροσκάφους έγιναν στο Γουάκο των ΗΠΑ όπου μεταφέρθηκε όταν αγοράστηκε, μετά από εντολή του σουλτάνου. Αρχικά ξηλώθηκε όλο το εσωτερικό και ξαναφτιάχθηκε από την αρχή σύμφωνα με το γούστο και τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα οι κρεβατοκάμαρες έγιναν όλο ξύλο, με κρύσταλλο και καθρέφτη. Επιπλέον, εκτός από τους χρυσούς νιπτήρες και τις βρύσες, υπάρχει κι ένας κρυστάλλινος, από λαλίκ, το ακριβότερο ίσως κρύσταλλο στον κόσμο. Οι χρωματικές αποχρώσεις που κυριαρχούν είναι αυτές του ξύλου και του τιρκουάζ, ενώ κάθε πολυθρόνα έχει ανεξάρτητο σύστημα προσαρμογής της πλάτης και των υποπόδιων, προκειμένου αυτός που κάθεται να βιώνει την απόλυτη άνεση. Τέλος, τα πατώματα είναι κατασκευασμένα από ειδικό ξύλο κι έχουν ποικιλόχρωμα σχέδια.

Παρόλ’αυτά ο σουλτάνος δεν ξεχνάει την αγάπη του για το πιλοτάρισμα και έτσι πολλές φορές δεν κάθεται στον καναπέ του για να απολαύσει την πτήση του, αλλά πετάει ο ίδιος το αεροπλάνο του. Εκτός βέβαια από το “καλό” του, όπως το ονομάζει, διαθέτει άλλα έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.