Ανακαλύφθηκε διαμάντι μεγαλύτερο από τη Γη

Περίπου πριν ένα χρόνο το Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας μάζας από κρυσταλλωμένο άνθρακα μέχρι πρότινος γνωστό ως “star BPM 37093” το οποίο πλέον είναι γνωστό ως το μεγαλύτερο διαμάντι του Γαλαξία, 50 έτη φωτός μακρυά από τη Γη, στον αστερισμό του Κένταυρου.

Το αστέρι, που ονομάστηκε “Lucy” από το τραγούδι των Beatles “Lucy in the Sky with Diamonds” υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο 4000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 10 δις-τρις-τρις καράτια (δηλαδή ένας άσσος ακολουθούμενος από 34 μηδενικά). Ο Travis Metcalfe, αστρονόμος από το κέντρο Αστροφυσικής του Harvard και επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε το διαμάντι δήλωσε ότι θα χρειαζόταν ένας ειδικός μεγεθυντικός φακός – λούπα κοσμηματοποιού στο μέγεθος του Ήλιου για την αξιολόγηση του και ότι ούτε οι Bill Gates και Donald Trump μαζί δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσουν.

Το διαμάντι είναι ουσιαστικά το κρυσταλλωμένο εσωτερικό ενός λευκού νάνου ή ο καυτός πυρήνας ενός αστεριού που απέμεινε αφού το αστέρι χρησιμοποίησε όλα τα πυρηνικά καύσιμα του και πέθανε. Αποτελείται κυρίως από άνθρακα περιτυλιγμένο από μία λεπτή στρώση αερίων υδρογόνου και ήλιου.

Υπολογίζεται ότι σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα ο ήλιος μας θα πεθάνει και θα γίνει ένας λευκός νάνος (white dwarf). Περίπου 2 δισεκατομμύρια χρόνια μετά από αυτό ο ρευστός πυρήνας του θα κρυσταλλωθεί επίσης, αφήνοντας ένα τεράστιο διαμάντι στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.