Οι Εσθονοί θα ψηφίζουν με SMS από το 2011

Girl Typing SMS

Στις 11 Δεκεμβρίου 2008 εγκρίθηκε ένα νέο νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο της Εσθονίας που αφορά την ψηφοφορία των Εσθονών από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2011 και μετά. Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο η Εσθονία θα είναι το πρώτο κράτος που θα μπορεί να ψηφίζει και μέσω κινητού τηλεφώνου, αν και ήδη από τις προηγούμενες εκλογές τους έχουν δοκιμάσει ένα τέτοιου είδους τρόπο ψήφου, ο οποίος όμως γινόταν μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον Raul Kaidro από το SK Certification Center, το σύστημα ψήφοφορίας μέσω κινητού τηλεφώνου έχει ήδη δοκιμαστεί και αξίζει να σημειωθεί πως για την σωστή λειτουργία του απαιτείται η χρήση συγκεκριμένων εγκεκριμένων chips πάνω στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία είναι απαραίτητα για την πιστοποίηση του ψηφοφόρου κατά την εκλογική διαδικασία. Ο Kaidro, επίσης, δήλωσε πως τόσο το chip όσο και το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί για το σύστημα αυτό έχουν αποδειχθεί ασφαλή μετά από ανεξάρτητο έλεγχο, ενώ συμπλήρωσε πως η Εσθονία θα είμαι η πρώτη χώρα το 2011 που θα υιοθετήσει ένα τέτοιο σύστημα ψηφοφορίας, αν και οι γειτονικές Φινλανδία και Σουηδία διαθέτουν ήδη παρόμοιες τεχνικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο.

Τέλος, το ανάλογο σύστημα για διαδικτυακή ψηφοφορία που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 2007, όπως δηλώνουν και οι αξιωματούχοι της Εσθονίας, διέψευσε φόβους σχετικά με επιθέσεις hacker, απάτες στην ταυτοποίηση των ψηφοφόρων και θέματα που άπτονται του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.