Παύλος Σιδηρόπουλος: 18 χρόνια από τον θάνατο του

18 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου, του σημαντικότερου εκπροσώπου της Ελληνικής ροκ, που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 6 Δεκεμβρίου του 1990. Ο “ασυμβίβαστος” της Ελληνικής μουσικής, δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά, έζησε μια θυελλώδη ζωή και τελικά νικήθηκε από την εξάρτηση του στην ηρωίνη, αφήνοντας μας μια βαριά κληρονομιά με τα τραγούδια του που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη όπου γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη και δημιούργησαν το ντουέτο “Δάμων και Φιντίας” κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο “Κύτταρο” συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων και με το συγκρότημα του Διονύση Σαββόπουλου. Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους έφτιαξε το ιστορικό συγκρότημα “Σπυριδούλα”, όπου δημιούργησε τον δίσκο “Φλού”.

Γύρω στο 1989 έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου “Ο Ασυμβίβαστος” όπου και ερμήνευσε τα τραγούδια του soundtrack. 

Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιούργησε το συγκρότημα “Οι Απροσάρμοστοι” με το οποίο παρέμεινε ως το τέλος. Μαζί ηχογράφησαν μια σειρά σημαντικών δίσκων και είχαν συνεχή ζωντανή παρουσία. Το 1982 κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Εν λευκώ”, του οποίου τα τραγούδια “Η” και “Αντεργκράουντ με στράς” λογοκρίθηκαν εξαιτίας της “προτροπής στη χρήση ναρκωτικών” καθώς και το τραγούδι “Ύστατη στιγμή” για “προσβολή της δημοσίας αιδούς”. Το 1985 κυκλοφόρησαν το “Zorba the freak”, ενώ το 1987 ο Σιδηρόπουλος πραγματοποίησε μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου “Τολμηρή επικοινωνία” η οποία κυκλοφόρησε και σε δίσκο με τον ομώνυμο τίτλο. Το 1988 συμμετείχε στο δίσκο “Ηλεκτρικός Θησέας” σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους του Δημήτρη Βάρου και το 1989 κυκλοφόρησε τον δίσκο “Χωρίς μακιγιάζ” που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μετρό.

Το καλοκαίρι του 1990 η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε αφού άρχισε να παραλύει το δεξί του χέρι, πιθανότατα λόγω προβλήματος στα αγγεία. Το γεγονός αυτό καθώς και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, τον έκαναν ψυχολογικό ράκος. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους οι Απροσάρμοστοι άρχισαν τις συνηθισμένες εμφανίσεις τους στο “Αν”, με τον Παύλο να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις, άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο. Το απόγευμα όμως της 6ης Δεκεμβρίου του 1990, ο Παύλος Σιδηρόπουλος πέθανε από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο.

Ο θάνατος του όμως δεν σήμανε και το τέλος για τον “Πρίγκιπα” αφού συνέχισε να ζει μέσα από τα τραγούδια του. Το 1991 οι Απροσάρμοστοι κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Άντε και καλή τύχη μάγκες”, όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος ενώ τα υπόλοιπα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Το 1992 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Τα μπλουζ του πρίγκηπα” με πειραματικές ηχογραφήσεις που έγιναν από το 1979 ως το 1981, που αποτελούσαν τον καρπό των προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει από το 1972 και στις οποίες ο Παύλος Σιδηρόπουλος πάντρεψε το μπλουζ με το ρεμπέτικο. Το 1994 κυκλοφόρησε ο διπλός δίσκος “Εν αρχή ην ο λόγος”, με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 μέχρι το 1989.

Για περισσότερα οπτικοακουστικό υλικό πατήστε εδώ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.