Έκρηξη ηφαιστείου (HD Video)

Έκρηξη ηφαιστείου

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου αποτελεί ένα από τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα όλων των φυσικών καταστροφών, που λίγοι έχουν την δυνατότητα να δουν live. Προέρχεται από δυνάμεις τις ίδιας της Γης και πιέσεις των αερίων που δημιουργούνται μέσα σε αυτήν και ο μόνος τρόπος για να εκτονωθούν είναι η έκρηξη του ηφαιστείου μέσα από το μαγματικό θάλαμο από τον οποίο θα βρουν διέξοδο τα παραπάνω. Όσο όμορφο όμως και αν είναι αυτό το φαινόμενο, δεν παύει να αποτελεί ένα επικίνδυνο και πολύ τρομακτικό αποτέλεσμα. Πολλοί σίγουρα θα λένε ωραίο, αλλά μακρυά από εμάς…

Παρακάτω ακολουθεί ένα βιντεάκι υψηλής ευκρίνειας από την Γουατεμάλα, στο οποίο παρουσιάζεται μία έκρηξη του ηφαιστείου της περιοχής, το οποίο έχει δώσει στους επιστήμονες μια πρωτοφανή άποψη των δυνάμεων που οδηγούν τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Αναλύοντας λοιπόν το βίντεο και συσχετίζοντας το με τα σεισμικά στοιχεία, το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλή τον σεισμολόγο Jonathan Lees και τους σπουδαστές του, παρατήρησαν ότι θα μπορούσαν πραγματικά να δουν τον τρόπο που το ηφαίστειο Santiaguito στη Guatemala ανυψώνεται. Αυτές οι μετακινήσεις είναι πάρα πολύ γρήγορες για να φανούν με γυμνό μάτι και κα5τάφεραν να γίνουν σαφείς μόνο με την καταγραφή του βίντεο που ακολουθεί.

Η φύση των ηφαιστειακών εκρήξεων κάνει τα ηφαίστεια πολύ δύσκολα στη μελέτη, και οι επιστήμονες έπρεπε να στηριχθούν πρώτα απ’όλα στις έμμεσες μετρήσεις, όπως είναι οι σεισμικές καταγραφές. Η νέα τεχνική θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις εκρήξεις συνδέοντας τα σήματα των σεισμογράφων με αυτό που μπορεί να δουν στο βίντεο.

Ο Lees και η ομάδα του παρουσίασαν την εργασία στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής γεωφυσικής ένωσης. Η εργασία αυτή βασίζεται σε μια ακίνητη εικόνα στην κορυφή του ηφαιστείου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.