Apple iPhone 3.0 OS Software

iPhone 3.0 Software

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου iPhone και μετά από τρεις σημαντικές αναβαθμίσεις του λογισμικού του, η Apple κατάφερε επιτέλους να προσθέσει σε αυτό μία ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία. Ο λόγος για το περίφημο «copy & paste», δηλαδή τη δυνατότητα «αντιγραφής και επικόλλησης» κειμένου, η οποία θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στην έκδοση 3.0 του firmware της πολυσυζητημένης συσκευής, επιτρέποντας στους κατόχους της να κάνουν… το αυτονόητο. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός ότι μία τόσο βασική λειτουργία όσο αυτή του «copy & paste» απουσίαζε από ένα τόσο δημοφιλές τηλέφωνο, όταν όλες οι ανταγωνιστικές προτάσεις της αγοράς την παρείχαν εδώ και αρκετά χρόνια.

Φυσικά, η νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος του κινητού της Apple διαθέτει πολλές ακόμη «συναρπαστικές» λειτουργίες που θα ενθουσιάσουν τους χρήστες του. Ωστόσο, όλες φαίνεται να επισκιάζονται από το «copy & paste» καθώς η παρουσία του έχει συζητηθεί – και θα συνεχίζει να συζητιέται – δικαίως, τόσο από τους φανατικούς οπαδούς του iPhone, όσο και από τους… ορκισμένους εχθρούς του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως ο τρόπος με τον οποίο η Apple υλοποίησε τη συγκεκριμένη λειτουργία στο τηλέφωνό της. Συγκεκριμένα, οι χρήστες του τηλεφώνου που θέλουν να αντιγράψουν τμήμα ενός κειμένου θα πρέπει να αγγίξουν δύο φορές γρήγορα («double tap») με το δάχτυλό τους μία λέξη, που περιέχεται σε αυτό, ώστε να εμφανιστούν οι αναδυόμενες επιλογές για την αντιγραφή, αποκοπή και επικόλληση κειμένου. Στη συνέχεια, πάντοτε με τη βοήθεια των δαχτύλων, είναι δυνατό να καθοριστούν τα «όρια», του κειμένου, που είναι επιθυμητό να αντιγραφεί (ή να αποκοπεί, εφόσον φυσικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό). Με ανάλογο τρόπο πραγματοποιείται και η επικόλληση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η επιλογή «όλου» του κειμένου. Σε περίπτωση που η αποκοπή ή επικόλληση έγινε λανθασμένα, είναι δυνατή η αναίρεσή της με ένα απλό ταρακούνημα του τηλεφώνου.

Φυσικά, το «copy & paste» θα έπρεπε να είχε κάνει την εμφάνισή της στο iPhone, από την πρώτη στιγμή που αυτό κυκλοφόρησε στην αγορά και όχι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από αυτό, η τρίτη έκδοση του firmware, διορθώνει κάποιες από τις ελλείψεις των προηγούμενων, ενώ παράλληλα εισάγει ορισμένες νέες δυνατότητες. Για να γίνει αντιληπτός ο αριθμός των «αλλαγών» που έχουν γίνει στο iPhone 3.0, η Apple υπογράμμισε ότι το νέο SDK που θα διατεθεί στους developers, περιέχει περίπου «1.000 νέα APIs» – ένας αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Ταυτόχρονα, η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι χρήστες θα μπορούν να απολαύσουν περισσότερες από «100» νέες λειτουργίες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται φυσικά και τα MMS. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή SMS αλλάζει όνομα και γίνεται «Μηνύματα», αποκτώντας πλέον την ικανότητα να διαχειριστεί τα multimedia μηνύματα. Σύμφωνα με την Apple, οι χρήστες του iPhone θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν MMS με εικόνες, ήχους, στοιχεία επαφών (vCard), καθώς και – φυσικά – γραπτό κείμενο. Η υποστήριξη των MMS υποχρέωσε την Apple να προεγκαταστήσει στο λειτουργικό της σύστημα και μία εφαρμογή, που επιτρέπει την ηχογράφηση, είτε με εσωτερικό, είτε με εξωτερικό μικρόφωνο. Παράλληλα, έγιναν πολλές αλλαγές στα «Μηνύματα», ώστε πλέον να είναι δυνατή μεταξύ άλλων και η προώθηση και η διαγραφή ενός ή περισσότερων μεμονωμένων μηνυμάτων. Καθώς λοιπόν η νεότερη έκδοση του firmware της συσκευής θα υποστηρίζει τα MMS, απομένει να δούμε αν οι πάροχοι στην Ελλάδα θα «προσαρμόσουν» τα οικονομικά τους προγράμματα, ώστε αυτά να περιλαμβάνουν και «δωρεάν» MMS – εκτός από SMS.

Μία ακόμη αλλαγή που θα ικανοποιήσει πολλούς χρήστες είναι ότι πλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής κειμένου σε «οριζόντια» διάταξη (landscape mode) σε όλες τις βασικές εφαρμογές – συμπεριλαμβανομένου και του Mail, που αναλαμβάνει τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η ταχύτερη, αλλά και η πιο άνετη εισαγωγή κειμένου. Στις προηγούμενες εκδόσεις του λογισμικού, το landscape πληκτρολόγιο παρουσιάζονταν μόνο στο Safari (Web Browser). Ιδιαίτερα ικανοποιητικό είναι επίσης το γεγονός ότι θα επιτρέπεται το «copy & paste» εικόνων από το φωτογραφικό άλμπουμ προς την εφαρμογή Mail, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για την ταυτόχρονη σύναψη πολλών αρχείων σε ένα email.

Το «Spotlight» είναι ένα ακόμη από τα χαρακτηριστικά του iPhone 3.0, που θα συζητηθεί ιδιαίτερα. Πρόκειται για μία νέα «σελίδα» που προστίθεται στο κεντρικό menu, μέσω της οποίας είναι εφικτή η αναζήτηση πληροφοριών, που έχουν αποθηκευθεί στη συσκευή. Η αναζήτηση παρουσιάζει όλα τα σχετικά αποτελέσματα (εφαρμογές, επαφές, μηνύματα κάθε μορφής, τραγούδια κ.ο.κ.) επιτρέποντας την εύκολη μετάβαση σε αυτά. Εφόσον δεν βρεθεί οτιδήποτε στη συσκευή, τότε αναζητούνται περισσότερες πληροφορίες από το Internet. Το iPhone 3.0 θα επιτρέψει μεταξύ άλλων και το tagging των φωτογραφιών και κατά συνέπεια, το Spotlight θα μπορεί να διευκολύνει και τον εντοπισμό τους. Χρήσιμη θα αποδειχθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα και για τη γρήγορη «εκτέλεση» μίας εφαρμογής που δεν είναι γνωστή η ακριβής της θέση στις σελίδες των menu – οι οποίες συνεχίζουν να μην μπορούν να κατηγοριοποιηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναζήτηση θα μπορεί να γίνει πλέον και από τις αντίστοιχες λειτουργίες που θα προστεθούν στα μηνύματα, την εφαρμογή iPod και αλλού.

Η Apple ικανοποίησε επίσης και το αίτημα αμέτρητων χρηστών των συσκευών της για την υποστήριξη του προφίλ A2DP του Bluetooth, που επιτρέπει ουσιαστικά τη σύνδεση ασύρματων στερεοφωνικών ακουστικών. Αν και το iPhone 3.0 δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση εφαρμογών στο background, υποστηρίζει πλήρως τα push notifications, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στον χρήστη να «δέχεται» διάφορες ειδοποιήσεις από εφαρμογές που χρησιμοποιεί. Η διαχείριση των ειδοποιήσεων πραγματοποιείται από τον κεντρικό server της Apple, ενώ εκτός από μηνύματα θα είναι δυνατή με αυτόν τον τρόπο η αποστολή «badges» για τα εικονίδια των εφαρμογών, αλλά και ξεχωριστών ήχων ειδοποίησης.

Φυσικά, βελτιώσεις έχουν γίνει και σε πολλές ακόμη από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές του iPhone, όπως το ημερολόγιο (που υποστηρίζει πλέον το πρότυπο CalDAV, καθώς και τις «συνδρομές» σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φορμά .ics), οι μετοχές (στο οποίο εμφανίζονται περαιτέρω πληροφορίες καθώς και σχετικές ειδήσεις), στις σημειώσεις (όπου πλέον επιτρέπεται ο συγχρονισμός τους με τον Η/Υ) κ.α. Στο σχετικό event που πραγματοποιήθηκε από την Apple για το λανσάρισμα του iPhone 3.0 έγιναν γνωστές και οι παρακάτω νέες δυνατότητες (σε τυχαία σειρά): Ετικέτες στον ήχο και την εικόνα, live streaming, τυχαία επιλογή τραγουδιού με ταρακούνημα, υποστήριξη proxies, Wi-Fi auto-login, LDAP, EAP SIM, δημιουργία λογαριασμού στο iTunes, αξιολόγηση βίντεο και συνδρομές στο YouTube, anti-phishing, auto-fill, γονικός έλεγχος κ.α. Παράλληλα, επισημάνθηκε σε σχετικό slide της παρουσίασης και η λέξη «languages», κάτι που σημαίνει ότι το iPhone 3.0 θα υποστηρίζει ακόμη περισσότερες γλώσσες… Όπως ήδη είχαμε αναφέρει άλλωστε σε προηγούμενο άρθρο, τα ελληνικά «δοκιμάζονται» ήδη από στελέχη εταιρειών στην χώρα μας και λογικά θα τα δούμε είτε στην 3.0, είτε και σε κάποια ενδιάμεση έκδοση – αν και εφόσον υπάρξει. Ήδη έχουν ζητηθεί «διευκρινήσεις» για το συγκεκριμένο θέμα από την Apple.

Αξιοσημείωτες είναι τέλος και ορισμένες νέες δυνατότητες που θα επηρεάσουν όλες τις εφαρμογές, αφού θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν ελεύθερα οι developers, εκμεταλλευόμενοι τα σχετικά APIs. Συγκεκριμένα, από το App Store θα είναι πλέον δυνατή η πώληση «συνδρομητικών» εφαρμογών, ενώ μέσα από τα ίδια τα προγράμματα θα μπορεί να γίνει η απευθείας αγορά «πρόσθετων» λειτουργιών. Για παράδειγμα, μία εφαρμογή με ταξιδιωτικές πληροφορίες θα επιτρέπει την απευθείας αγορά πρόσθετων «οδηγών», ενώ σε ένα παιχνίδι θα μπορούν να προστεθούν νέες πίστες χωρίς να απαιτείται η αγορά ξεχωριστής εφαρμογής. Επιπρόσθετα, οι εφαρμογές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να «επικοινωνούν» απευθείας με περιφερειακά (μέσω Bluetooth ή του dock) ώστε να επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών. Με εξίσου απλό τρόπο θα μπορεί να γίνει και η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο iPhone – π.χ. για multi-player παιχνίδια ή το διαμοιρασμό περιεχομένου (π.χ. επαφές). Σημαντική θεωρείται επίσης και η δυνατότητα απευθείας πρόσβασης των εφαρμογών στα δεδομένα της εφαρμογής «Maps». Σύμφωνα μάλιστα με την Apple, οι developers θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν εφαρμογές με λειτουργίες πλοήγησης «στροφή-προς-στροφή» αρκεί να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους χάρτες.

Η νέα έκδοση του firmware αναμένεται να διατεθεί δωρεάν το «καλοκαίρι» στους χρήστες του iPhone και του iPhone 3G. Οι κάτοχοι του iPod Touch θα χρειαστεί να την «αγοράσουν» καταβάλλοντας το «συμβολικό» ποσό των 9,95 δολαρίων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ότι οι χρήστες του πρώτου iPhone δεν θα μπορούν, ακόμη και μετά την αναβάθμιση, να συνδέσουν ασύρματα στερεοφωνικά ακουστικά ή να ανταλλάξουν MMS. Οι developers, μπορούν από σήμερα να κατεβάσουν τη «beta» έκδοση του iPhone 3.0, ώστε να δοκιμάσουν τις ικανότητές της και να «ετοιμάσουν» την επόμενη γενιά των προγραμμάτων τους…

[via]