Επέζησε από 2 ατομικές βόμβες

Tsutomu Yamaguchi

Ο 93χρονος Tsutomu Yamaguchi, όπως επιβεβαίωσε και η Ιαπωνία είναι ο μόνος πλέον επιζών των 2 ατομικών βομβών που έπεσαν στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, ισοπεδώνοντας τελείως τις περιοχές αυτές, στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις βομβιστικές αυτές ενέργειες σκοτώθηκαν γύρω στα 140.000 άτομα στη Χιροσίμα και άλλα 70.000 στο Ναγκασάκι, ενώ πολλοί από αυτούς που επέζησαν αρρώστησαν από τη ραδιενέργεια στην οποία εκτέθηκαν, εμφανίζοντας ασθένειες όπως ο καρκίνος, αρκετά χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς.

Στις 6 Αυγούστου του 1945, όπου ένα αμερικανικό αεροπλάνο έριξε την πρώτη ατομική βόμβα, ο Yamaguchi, εν όψη επαγγελματικού ταξιδιού, βρισκόταν στη Χιροσίμα. Από την πτώση της βόμβας υπέστη σοβαρά εγκαύματα και επομένως χρειάστηκε να παραμείνει στη Χιροσίμα για μία νύχτα. Την επόμενη μέρα γύρισε στο σπίτι του στο Ναγκασάκι, όπου έπεσε η δεύτερη ατομική βόμβα στις 9 Αυγούστου, γεγονός που δείχνει πως έζησε και τις δύο αυτές φοβερές ημέρες. Ο ίδιος υποστήριξε πως ελπίζει η εμπειρία του αυτή να αποτελέσει ένα μάθημα για ειρήνη στις επόμενες γενιές.

Άξιο αναφοράς είναι πως οι Ιάπωνες πολίτες που επιβεβαιώνονται ως hibakusha ή επιζών ραδιενέργειας, έχουν δικαίωμα να πάρουν από την κυβέρνηση αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και κάλυψης του κόστους κηδείας.

Ο ίδιος ο Yamaguchi δήλωσε πως: “Η διπλή έκθεσή μου στην ραδιενέργεια είναι πλέον και επισήμως πιστοποιημένη από την κυβέρνηση. Θα μπορούσα να πω στις νεότερες γενιές την τρομακτική ιστορία μου από τις ατομικές βόμβες ακόμα και μετά θάνατον.”