Ο γύρος του κόσμου με ηλιακό αεροπλάνο

Ηλιακό αεροπλάνο

Το γύρο του κόσμου αναμένεται να κάνει το πρωτότυπο ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse, δηλαδή ηλιακή παρόρμηση, η παρουσίαση του οποίου έγινε την Παρασκευή 26 Ιουνίου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ντίμπεντορφ, έξω από τη Ζυρίχη. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν 800 άτομα, ένας εκ των οποίων ήταν ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος.

Χορηγοί του αεροπλάνου αυτού είναι η Deutsche Bank, η εταιρεία ρολογιών Omega και η μεγάλη ελβετική εταιρεία χημικών Solvay, οι οποίες θα καλύψουν μεταξύ άλλων το κόστος των 70 εκατ. ευρώ για την δημιουργία του. Το αεροπλάνο χρειάστηκε έξι χρόνια δουλειάς και 70 ανθρώπους για να κατασκευαστεί. Αποτελείται από ανθρακόνημα, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών όσο ένα Boeing 747, αλλά ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο. Αποδίδει ισχύ μόλις 40 ίππων και σχεδιάστηκε να πετά με μέση ταχύτητα μόλις 70 χλμ/ώρα.

Η ενέργεια που μπορεί να αποθηκεύσει στις μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών που αποθηκεύουν την πλεονάζουσα ενέργεια, οφείλεται σε 12.000 ηλιακές κυψέλες, δίνοντας του την κατάλληλη ενέργεια για να πετάει μέρα νύχτα.

Μετά από μια δοκιμαστική πτήση στην Ελβετία που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη του χρόνου, μια πρώτη νυκτερινή πτήση προβλέπεται για το 2010. Το τελικό πολυαναμενόμενο ταξίδι θα γίνει το 2012 με το νέο αυτό ελικοφόρο αεροπλάνο να κάνει 5 ενδιάμεσες στάσεις.

Όπως δήλωσε ο Ελβετός εμπνευστής του Solar Impulse, Μπερτράν Πικάρ, που έγινε διάσημος το 1999 όταν έκανε με αερόστατο το γύρο της υδρογείου χωρίς στάση: “Χθες ήταν όνειρο. Σήμερα είναι αεροπλάνο. Αύριο θα είναι πρεσβευτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.