Θησαυρίζει ζωολογικός κήπος απ’τα περιττώματα των πάντα

Ζωολογικός κήπος στην Ταϊλάνδη ανακάλυψε έναν τρόπο για να απαλλάσσεται από τα ανεπιθύμητα περιττώματα ενός ζεύγους πάντα, χρησιμοποιώντάς τα για την παρασκευή χαρτιού.

Με το χαρτί αυτό κατασκευάζονται αναμνηστικά δώρα με τη μορφή των δύο ζώων, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του προγράμματος για τα πάντα στη Μπανγκόκ.

Εργαζόμενοι στο ζωολογικό κήπο εφάρμοσαν με μικρές παραλλαγές έναν παραδοσιακό τρόπο παρασκευής χαρτιού από μουριές στη βόρεια πόλη Τσιάνγκ Μάι, χρησιμοποιώντας τον πολτό από το μπαμπού που το ζευγάρι των πάντα δεν μπόρεσε να χωνέψει. Τα πάντα που τρέφονται από κομμένο μπαμπού εκκρίνουν σχεδόν 23 κιλά του πολτού την ημέρα. Ένα πάντα καταναλώνει από 12 έως 40 κιλά μίσχους, φύλλα και βλαστάρια του φυτού αυτού και αφιερώνει σε αυτή την εργασία έως και 14 ώρες την ημέρα.

“Γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε είδος πολτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χαρτιού. Έτσι έχουμε εφαρμόσει πανάρχαιες μεθόδους για την κατασκευή χαρτιού από μουριά, σε αυτή την αγροτική περιφέρεια σε πολτό από μπαμπού από τα περιττώματα των δύο πάντα”, είπε ο επικεφαλής του προγράμματος.

Ο ζωολογικός κήπος κερδίζει 300.000 μπαχτ (8.200 δολάρια) ετησίως από την πώληση των χάρτινων αναμνηστικών, η πρώτη ύλη των οποίων προήλθε από τα δύο ζώα: βεντάλιες, ευχετήριες κάρτες, μπρελόκ, σελιδοδείκτες, όλα τους εικονίζουν τα γιγάντια ζώα, ενώ τα ξηρά περιττώματα αρκούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αναφέρει ο διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου για το πάντα στην πόλη Τσιάνγκ Μάι το οποίο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Σε αυτό συμμετέχουν 200 εμπειρογνώμονες για τα θηλαστικά και τα πάντα από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου προτίθενται να χωρίσουν το ζευγάρι, το εξάχρονο αρσενικό και το πεντάχρονο θηλυκό το Δεκέμβριο, προκειμένου τα ζώα να μεγαλώσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, ενώ το αρσενικό θα παρακολουθήσει βίντεο που θα δείχνει πώς γίνεται το ζευγάρωμα.