Ρούχα από γάλα (Video)

Ρούχα από γάλα

Ναι καλά καταλάβατε, το γάλα που κατεβάζουν οι αγελάδες! Η Anke Domaske είναι μια Γερμανίδα σχεδιάστρια μόδας, αλλά και μικροβιολόγος, η οποία βρήκε έναν τρόπο ώστε να δημιουργεί ένα ειδικό ύφασμα από γάλα και να το χρησιμοποιεί για να φτιάξει πολύ μοδάτα οικολογικά ρούχα.

Η 28χρονη σχεδιάστρια έκανε αρκετά πειράματα μαζί με την ομάδα της, προκειμένου να βρουν πως θα δημιουργήσουν αυτό το οικολογικό νήμα, και τελικά τα κατάφερε προσθέτοντας μια πρωτεΐνη από το ξινόγαλα, την οποία επεξεργάστηκαν σ΄ ένα εργαστήριο στην Βρέμη. Και το καλύτερο είναι πως το συγκεκριμένο γάλα ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας και θα κατέληγε στα σκουπίδια.

Πως όμως η Anke αποφάσισε να ανακαλύψει αυτή τη πολύπλοκη φόρμουλα; Η αγάπη για δύο πράγματα, την σχεδίαση ρούχων, αλλά και της επιστήμης την οδήγησε σε αυτή της την εντυπωσιακή ανακάλυψη. Η Anke αρχικά έφτιαχνε ρούχα με την γιαγιά της όταν ήταν παιδί, στη συνέχεια πήγε στην Ιαπωνία όπου πουλούσε t-shirts που σχεδίαζε η ίδια, και όταν γύρισε, ξεκίνησε τις σπουδές της στην μικροβιολογία και αποφάσισε να συνδυάσει και τα δύο, παρόλο που πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς κλάδους.

Μια από τις κορυφαίες ιδιότητες της ίνας γάλακτος είναι ότι έχει μια μεταξωτή σύσταση και αντίθετα από το πραγματικό μετάξι, μπορεί να παραχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή της είναι και πολύ φθηνότερη, ενώ μπορεί να είναι από γάλα, αλλά δεν παθαίνει τίποτα αφού πλένεται κανονικά.

Η Anke Domaske πρόκειται να κάνει την πρώτη της επίδειξη με ρούχα από γάλα φέτος το καλοκαίρι, τα οποία θα κοστίζουν 150-200 ευρώ, τιμές που δεν είναι και εξωφρενικές για οικολογικά ρούχα. Στη συνέχεια σκοπεύει να ασχοληθεί και με την ανδρική κολεξιόν.