Δείτε LIVE την πρώτη ελεύθερη πτώση ανθρώπου από την στρατόσφαιρα

Red Bull Stratos

Λίγη ώρα έχει απομείνει για τον 43χρονο Felix Baumgartner, ο οποίος μέσω της αποστολής «Red Bull Stratos» φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση, αλλά και το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους για ελεύθερη πτώση που παρέμενε για 52 χρόνια, αφού θα πηδήξει από τα 36,576 μέτρα.

Ο Αυστριακός προετοιμαζόταν επί πέντε χρόνια για την πτώση, κατά την οποία θα φορά μία ειδική στολή ατμοσφαιρικής συμπίεσης και θα πραγματοποιεί επί 5’ ελεύθερη πτώση προτού ανοίξει το αλεξίπτωτό του στα 1.500 μ. Εάν κατορθώσει να σπάσει το φράγμα του ήχου, τα 1,110 χλμ/ώρα, ο Φέλιξ Μπάουμγκαρτεν θα κινείται τόσο γρήγορα όσο μία σφαίρα από πιστόλι.

Η ανύψωση του αεροστάτου που θα φέρει τον Baumgartner στο επιθυμητό ύψος αναμένεται να διαρκέσει δύο, ή τρεις, ώρες, ενώ η πτώση δεν πρόκειται να διαρκέσει συνολικά πάνω από 20 λεπτά της ώρας.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο Roswell του New Mexico και ξεκινήσει σήμερα στις 15.00 ώρα Ελλάδος (ενδέχεται να μετακινηθεί για 1-2 ώρες αργότερα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες), ενώ θα μεταδοθεί απευθείας από την ιστοσελίδα της αποστολής www.redbullstratos.com αλλά και από το YouTube, με κάλυψη από 35 κάμερες στο έδαφος, στον αέρα και στη στολή του ίδιου του Baumgartner.

Ενημέρωση 18.40: Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω καιρικών συνθηκών, όμως πλέον έχει ξεκινήσει!

Τελευταία ενημέρωση 21.20: Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Κλικ για αναλυτικό ρεπορτάζ & video.