Οριζόντιοι καταρράκτες στο Talbot Bay της Αυστραλίας (Video)

Οριζόντιοι καταρράκτες στο Talbot Bay της Αυστραλίας (7)

Οι «Οριζόντιοι Καταρράκτες» βρίσκονται στο Talbot Bay, στην περιοχή Kimberley της δυτικής Αυστραλίας και αποτελούν ένα ακόμα θαύμα της φύσης.

Οριζόντιοι καταρράκτες στο Talbot Bay της Αυστραλίας (1)

Παρόλο που ονομάζονται καταρράκτες, στην πραγματικότητα το φυσικό αυτό φαινόμενο αποτελείται από ένα ζεύγος ανοιγμάτων στο McLarty Range, διαμέσου των οποίων ωθείται μια τεράστια ποσότητα νερού από παλιρροϊκά κύματα, δημιουργώντας προσωρινούς καταρράκτες ύψους μέχρι και 5 μέτρων. Όταν η παλίρροια αλλάζει, αλλάζει και η κατεύθυνση της ροής.

Οριζόντιοι καταρράκτες στο Talbot Bay της Αυστραλίας (2)

Τα δίδυμα κενά που βρίσκονται σε δύο παράλληλες ράχες και έχουν απόσταση 300 μέτρων. Το πρώτο και μεγαλύτερο χάσμα έχει 20 μέτρα πλάτος και το δεύτερο, το πιο θεαματικό, είναι περίπου 10 μέτρα σε πλάτος. Όταν παρατηρείται άνοδος (πλημμυρίδα) ή πτώση (άμπωτη) της παλίρροιας, το νερό συσσωρεύεται μπροστά από τα κενά ταχύτερα από ότι μπορεί να ρέει μέσα από αυτά. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα εκπληκτικό εφέ καταρράκτη, καθώς το νερό περνάει από μέσα και στη συνέχεια κινείται προς τα χαμηλότερα επίπεδα, στην άλλη πλευρά.

Στη συνέχεια, η διαδικασία αντιστρέφεται και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οριζόντιοι καταρράκτες στο Talbot Bay της Αυστραλίας (3)

Οριζόντιοι καταρράκτες στο Talbot Bay της Αυστραλίας (4)

Οριζόντιοι καταρράκτες στο Talbot Bay της Αυστραλίας (5)

Οριζόντιοι καταρράκτες στο Talbot Bay της Αυστραλίας (6)