Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (10)

Η Nova Cidade de Kilamba ή απλώς Kilamba είναι μια μεγάλη οικιστική ανάπτυξη 30 χιλιόμετρα από την Luanda, την πρωτεύουσα της Ανγκόλας. Χτίστηκε από την «CITIC Group» και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην Αφρική, παραμένει ωστόσο άδεια.

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (9)

Η Kilamba σχεδιάστηκε για να μπορεί να φιλοξενήσει 500.000 ανθρώπους στις 750 οκταόροφες πολυκατοικίες της, ενώ διαθέτει πάνω από 100 εμπορικές εγκαταστάσεις και αρκετά σχολεία.

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (6)

Το κόστος αναφέρεται πως έφτασε τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, που χρηματοδοτήθηκαν από μια κινεζική γραμμή πίστωσης, σε αντάλλαγμα πετρελαίου από την κυβέρνηση της Ανγκόλας.

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (10)

Από τον Ιούλιο του 2012 τα περισσότερα κτίρια έχουν ολοκληρωθεί αλλά παραμένουν ακατοίκητα, αφού πωλήθηκαν μόλις 220 διαμερίσματα από τα πρώτα 2.800 που βγήκαν προς πώληση. Ένας από τους λόγους που δυσχαιρένουν την πώληση των κατοικιών είναι οι δυσκολίες στη λήψη στεγαστικών δανείων.

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (1)

Ένα σχολείο λειτουργεί, αλλά τα παιδιά έρχονται με λεωφορείο από άλλες περιοχές, αφού δεν υπάρχουν παιδιά που να ζουν μόνιμα εκεί κοντά.

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (2)

Παρόλο που η Kilamba συμβάλλει στην ικανοποίηση της δέσμευσης του εκλεγμένου προέδρου Jose Eduardo dos Santos το 2008 για να χτίσει ένα εκατομμύριο νέες κατοικίες σε τέσσερα χρόνια, η Αγκόλα δεν έχει τόσο μεγάλη μεσαία τάξη που να είναι σε θέση να αγοράσει τέτοια σπίτια, ενώ το κόστος που κυμαίνεται από $100.000 εως $250.000 για ένα διαμέρισμα θεωρείται απλησίαστο για τα φτωχότερα στρώματα κι έτσι η κυβέρνηση σκέφτεται να χρησιμοποιήσει μερικά από τα κτήρια ως δωρεάν εργατικές κατοικίες.

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (3)

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (4)

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (5)

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (8)

Kilamba: Μια πόλη φάντασμα στην Ανγκόλα (7)