Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (4)

Το ηφαίστειο Thrihnukagigur, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από το Reykjavik, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, έχει γίνει ο πιο «φρέσκος» τουριστικός προορισμός για λάτρεις της περιπέτειας, καθώς είναι το μόνο σβησμένο ηφαίστειο που επιτρέπει την κανονική πρόσβαση στον μαγματικό του θάλαμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, ο μαγματικός θάλαμος γεμίζει από λάβα, η οποία στη συνέχεια ψύχεται και κρυσταλλώνεται, εμποδίζοντας την είσοδο. Στο Thrihnukagigur ωστόσο, πιστεύεται πως η λάβα στερεοποιούταν διαμέσου των τοιχωμάτων ή απλώς επέστρεφε στο βάθος της γης. Ο θάλαμος μάγματος παρέμεινε εκτεθειμένος και άθικτος, κάνοντας το ένα εντελώς μοναδικό φαινόμενο στο Thrihnukagigur.

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έγινε πριν περίπου 4.000 χρόνια, αφήνοντας ένα άνοιγμα περίπου 4×4 μέτρα σε διάμετρο, το οποίο οδηγεί σε ένα θόλο ηφαιστείου σε σχήμα μπουκαλιού. Ο θάλαμος μάγματος έχει βάθος περίπου 120 και ο πάτος του έχει διαστάσεις 50×70 μέτρα.

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (1)

Ένα τουριστικό πρακτορείο στην Ισλανδία προσφέρει πλέον στους γεμάτους περιέργεια επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυτό το αρχαίο ηφαίστειο από μέσα προς τα έξω.

Ένα καλάθι που χωράει 5-6 ανθρώπους και συνδέεται με ένα γερανό, κατεβαίνει μέσα από το άνοιγμα του κρατήρα, διανύοντας μια καθοδική απόσταση 120 μέτρων σε διάστημα 7-8 λεπτών. Από τη στιγμή που θα μπουν, οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν έως και μία ώρα στο θάλαμο μάγματος, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν τη δυνατότητα να δουν όμορφες αποχρώσεις στην επιφάνεια των βράχων και να θαυμάσουν το τεράστιο μέγεθός του. Ο χώρος του εδάφους είναι ισοδύναμος με σχεδόν τρία πλήρους μεγέθους γήπεδα μπάσκετ κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο και το ύψος είναι τέτοιο που θα χώραγε εύκολα στο θάλαμο ολόκληρο το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Η ξενάγηση είναι ανοιχτή μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αφού η εσωτερική θερμοκρασία του ηφαιστείου είναι πάντα 6°C, γεγονός που το κάνει πολύ δύσκολο να το επισκεφτεί κανείς τον Χειμώνα. Η επόμενη ξενάγηση έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου του 2013.

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (2)

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (3)

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (5)

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (6)

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (7)

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (8)

Thrihnukagigur: Το ηφαίστειο που μπορείς να εξερευνήσεις από μέσα (9)