Baldwin: Ο πιο απότομος αστικός δρόμος στον κόσμο

Baldwin: Ο πιο απότομος αστικός δρόμος στον κόσμο (1)

Στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται η οδός Baldwin Street, η οποία διαθέτει τον πιο αστικό δρόμο στον κόσμο. Μπορεί με 350 μέτρα μήκος να μην αποτελεί και τον μεγαλύτερο δρόμο, όμως η κλίση είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει!

Το πάνω κομμάτι μήκους 161,2 μέτρων ανεβαίνει κάθετα 47,2 μέτρα ύψος με μέση κλίση 1:3,41. Στη μέγιστη κλίση, περίπου 70 μέτρα από την κορυφή, η κλίση της Baldwin Street είναι περίπου 1:2,86 (19° ή 35%). Αυτό σημαίνει πως για κάθε 2,86 μέτρα διαδρομής, το ύψος αλλάζει κατά 1 μέτρο.

Baldwin: Ο πιο απότομος αστικός δρόμος στον κόσμο (2)

Ο τίτλος του πιο απότομου δρόμου στον κόσμο για την Baldwin Street έχει δοθεί με κάθε επισημότητα από τα Ρεκόρ Γκίνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η απότομη κλίση δεν σχεδιάστηκε επίτηδες.

Όπως σε πολλά άλλα κομμάτια του Dunedin, και γενικότερα της Νέας Ζηλανδίας, οι δρόμοι κατασκευάστηκαν με βάση ένα δικτυωτό σχέδιο χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η μορφολογία του εδάφους, από σχεδιαστές στο Λονδίνο.

Baldwin: Ο πιο απότομος αστικός δρόμος στον κόσμο (3)

Baldwin: Ο πιο απότομος αστικός δρόμος στον κόσμο (4)

Στον συγκεκριμένο δρόμο, από το 1988 λαμβάνει χώρα ένα ετήσιο αθλητικό γεγονός με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών. Οι δρομείς τρέχουν από την βάση του δρόμου μέχρι την κορυφή και πίσω, με τον καλύτερο χρόνο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα να είναι 1’56”.

Baldwin: Ο πιο απότομος αστικός δρόμος στον κόσμο (5)

Baldwin: Ο πιο απότομος αστικός δρόμος στον κόσμο (6)

Baldwin: Ο πιο απότομος αστικός δρόμος στον κόσμο (7)