Παγκόσμιος χάρτης 4.000τμ μέσα σε μια λίμνη

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα σε μια λίμνη (1)

Ο Παγκόσμιος Χάρτης στις όχθες της λίμνης Klejtrup στην Δανία, είναι ένας χάρτης 4.000 τετραγωνικών μέτρων από χώμα, πέτρες και γρασίδι πάνω στο οποίο μπορείς να περπατήσεις. Πρόκειται για έργο ενός και μόνο άνδρα, του Søren Poulsen ο οποίος αφιέρωσε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του για να το φτιάξει.

Ο Søren Poulsen γεννήθηκε στην Δανία το 1888. Έχοντας ζήσει ένα μέρος της ζωής του στην Αμερική, επέστρεψε στο χωριό που γεννήθηκε κοντά στην λίμνη Klejtrup. Το 1943, ο Poulsen εργαζόταν για την αποστράγγιση των γύρω λιβαδιών όταν βρήκε μια πέτρα στο σχήμα της Γιουτλάνδης, η οποία τον ενέπνευσε να δημιουργήσει έναν μικρό κόσμο. Την επόμενη χρονιά, χρησιμοποιώντας πρωτόγονα εργαλεία και ένα καρότσι, ο Poulsen άρχισε να στρώνει μεγάλες πέτρες πάνω στην παγωμένη λίμνη, κι έτσι σιγά σιγά ο Παγκόσμιος Χάρτης άρχισε να παίρνει μορφή.

Το έργο του συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατο του 1969. Ο τελικός χάρτης έχει διαστάσεις 45×90 μέτρα και χτίστηκε σε κλίμακα. 111-χλμ μοίρες γεωγραφικού πλάτους αντιστοιχούν σε 27 εκατοστά στον χάρτη.

Σήμερα, το Verdenskortet ved Klejtrup Sø (που σημαίνει «Παγκόσμιος Χάρτης στην λίμνη Klejtrup») αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό την περιοχή Viborg της Δανίας.

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα σε μια λίμνη (2)

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα σε μια λίμνη (3)

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα σε μια λίμνη (4)

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα σε μια λίμνη (5)

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα σε μια λίμνη (6)

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα σε μια λίμνη (7)

Ο παγκόσμιος χάρτης μέσα σε μια λίμνη (8)