Ο γρίφος – οφθαλμαπάτη που αποκαλύπτει ένα σημαντικό στοιχείο του εαυτού σας

Ο γρίφος - οφθαλμαπάτη που δείχνει το πόσο δημιουργικοί είστε

Ένα σκίτσο που πρωτοεμφανίστηκε πριν από παραπάνω από έναν αιώνα κάνει σήμερα τον γύρο του διαδικτύου και σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος του καθενός, ανάλογα με το τι βλέπει στο σκίτσο.

Το τεστ καλεί τους παρατηρητές να απαντήσουν αν βλέπουν μια πάπια ή έναν λαγό. Ανάλογα με το ποιο ζώο βλέπουν ή αν βλέπουν και τα δυο, καθώς και από την ταχύτητα που τα διακρίνουν, κρίνεται ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου τους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο Joseph Jastrow που έκανε τον γρίφο ευρέως γνωστό το 1899, με αυτό τον τρόπο καταδεικνύεται πως «βλέπουμε» με τον εγκέφαλό μας και όχι μόνο με τα μάτια.

Η έρευνά του έδειξε πως οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι μπορούσαν να δουν και τα δυο ζώα, καθώς και να κάνουν την εναλλαγή των δύο ζώων πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους.

Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο πως οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να βρίσκουν πχ. πολλαπλές χρήσεις για ένα αντικείμενο ή να βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ προηγουμένων ασύνδετων ιδεών ή πραγμάτων.