Ψαρεύοντας ποδήλατα στα κανάλια του Άμστερνταμ

Ψαρεύοντας ποδήλατα στα κανάλια του Άμστερνταμ (1)

Το Άμστερνταμ είναι η πιο φιλική προς τα ποδήλατα πόλη στον κόσμο, αφού το 40% με 60% όλων των μετακινήσεων στην πόλη πραγματοποιείται με ποδήλατο. Κάποιοι εκτιμούν πως υπάρχουν μεταξύ 880.000 με 1.000.000 ποδήλατα στην πόλη, αριθμός που ξεπερνάει κατά περίπου 20% ακόμα και τον μόνιμο πληθυσμό της.

Το Άμστερνταμ όμως έχει επίσης πολλά κανάλια – 165 συγκεκριμένα, τα οποία έχουν συνολικό μήκος 100 χιλιομέτρων. Αναπόφευκτα, κάποια από τα ποδήλατα καταλήγουν μέσα στο νερό. Και όταν λέμε κάποια, μη φανταστείτε 2-3… Κάθε χρόνο, 15.000 ποδήλατα ανασύρονται από τον βυθό των καναλιών του Άμστερνταμ!

Η Waternet, η υπηρεσία που έχει αναλάβει να κρατάει τα κανάλια καθαρά, επιστρατεύει μια τεράστια υδραυλική δαγκάνα, με την οποία ψαρεύει τα συγκεκριμένα ποδήλατα και στη συνέχεια τα απομακρύνει. Η συγκεκριμένη διαδικασία του ψαρέματος ποδηλάτων γίνεται σε καθημερινή βάση από τη δεκαετία του 1960.

Ψαρεύοντας ποδήλατα στα κανάλια του Άμστερνταμ (2)

Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση στο γιατί οι κάτοικοι του Άμστερνταμ πετάνε τόσα πολλά ποδήλατα μέσα στα κανάλια, όμως η κακή συνήθεια της ρίψης πραγμάτων μέσα στο νερό ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και υπήρχε μια εποχή που θύμιζαν… υπόνομο. Αυτό ξεκίνησε να αλλάζει το 1860, όταν η δημοτική αρχή του Άμστερνταμ άρχισε να καθαρίζει τα κανάλια.

Επικρατέστερη θεωρία πάντως είναι πως τα περισσότερα ποδήλατα που καταλήγουν στα κανάλια είναι είτε κλεμμένα ή θύματα βανδαλισμού. Η αστυνομία του Άμστερνταμ υπολογίζει πως κάθε χρόνο σημειώνονται 50.000 έως 80.000 κλοπές ποδηλάτων, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοι που τις δηλώνουν καθώς πιστεύουν πως η αστυνομία δεν θα ασχοληθεί με το θέμα τους.

Ψαρεύοντας ποδήλατα στα κανάλια του Άμστερνταμ (3)

Ψαρεύοντας ποδήλατα στα κανάλια του Άμστερνταμ (4)

Τα περισσότερα από τα ποδήλατα που ανασύρονται από τα κανάλια καταλήγουν να γίνουν παλιοσίδερα. Ωστόσο το ιδιόμορφο αυτό ψάρεμα δεν έχει πάντα το ίδιο την ίδια «ψάρια», αφού κατά καιρούς έχουν ανασυρθεί άλλα αντικείμενα όπως ψυγεία ή ακόμη και αυτοκίνητα! Ναι σωστά διαβάσατε, περίπου 35 με 50 αυτοκίνητα πέφτουν στα κανάλια του Άμστερνταμ κάθε χρόνο.

Είναι τέτοια η έκταση του φαινομένου που το ψάρεμα ποδηλάτων έχει γίνει μια από τις μοναδικές τουριστικές ατραξιόν του Άμστερνταμ!

Ψαρεύοντας ποδήλατα στα κανάλια του Άμστερνταμ (5)