Φωτογραφία της ημέρας: Σπάνια φακοειδή σύννεφα

Φωτογραφία της ημέρας

Μέσα από την συγκεκριμένη στήλη, το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά μια φωτογραφία που ξεχώρισε και μας έκανε εντύπωση. Περιορισμοί δεν υπάρχουν, θα δούμε εικόνες παράξενες, αστείες, μυστηριώδεις, επίκαιρες, σοκαριστικές, υπέροχες… Συνοδευόμενες από την περιγραφή της μικρής τους ιστορίας.

Δείτε την φωτογραφία της ημέρας!

Φωτογραφία της ημέρας: Σπάνια φακοειδή σύννεφα

Ο σπάνιος αυτός σχηματισμός έκανε την εμφάνιση του στον ουρανό του Yorkshire στη Μεγάλη Βρετανία πριν από λίγες μέρες.

Το φακοειδές σύννεφο είναι ένα στατικό με σχήμα φακού νέφος που σχηματίζεται τις περισσότερες φορές σε μεγάλο ύψος, συνήθως ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου.

Όταν σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά, μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μια μακριά σειρά μπορεί να σχηματιστεί στις κορυφές συνεχόμενων κυμάτων δημιουργώντας ένα σχηματισμό γνωστό ως σύννεφο-κύμα (wave cloud). Αυτό το σύστημα δημιουργεί έντονη κάθετη κίνηση αέρα και έτσι αρκετό νερό μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματιστεί υετός. Κάποιες φορές παρατηρείται ιριδισμός στις άκρες του σύννεφου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.