Eυρω-καμπάνια για την προστασία από τον ήλιο!

Προφυλαχθείτε έξυπνα από τον ήλιο αυτό το καλοκαίρι και προστατευτείτε”…

Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους παραθεριστές, σε μια προσπάθεια περιορισμού της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, κυρίως μεταξύ των παιδιών, στην γηραιά ήπειρο. Επιπλέον η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά, εφιστώντας την προσοχή του καταναλωτικού κοινού. Συστήνει στους καταναλωτές να προμηθεύονται τα προϊόντα που εγγυώνται την προστασία τους από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, όσα δηλαδή φέρουν τις ενδείξεις UV-A, UV-Β (και τις 2 ενδείξεις ή SPF).

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας: η UV-A, η οποία ευθύνεται για το μαύρισμα και η UV-B, που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, που προκαλείται από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο, ώθησε τις Βρυξέλλες να εισάγουν αυστηρότερους κανονισμούς για τις ετικέτες που φέρουν τα αντηλιακά προϊόντα, απαγορεύοντας επισημάνσεις του τύπου: “100% προστασία από τον ήλιο”.

ΤΙ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας, συνήθως από τις 11:00 ως τις 15:00 στις περισσότερες χώρες.
  • Όταν δεν είναι δυνατό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε να είστε καλά καλυμμένοι.
  • Καπέλα και γυαλιά ηλίου μπορούν να προσφέρουν επιπλέον προστασία.
  • Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο των βρεφών και των μικρών παιδιών.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν και από τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας, τη UVB και τη UVA.
  • Βάζετε τακτικά αντηλιακό και σε επαρκή ποσότητα. Για την προστασία όλου του σώματος ενός ενήλικου μετρίου αναστήματος χρειάζεται η χρήση 35 γραμμαρίων αντηλιακού.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ

Οι παραθεριστές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου διαπερνά τα ελαφρά σύννεφα επομένως μπορεί κανείς να υποστεί ηλιακά εγκαύματα ακόμη και μια συννεφιασμένη καλοκαιρινή ημέρα.
  • Το νερό προσφέρει ελάχιστη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και οι αντανακλάσεις από το νερό μπορεί να εντείνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως τα τακτικά διαλείμματα κατά την ηλιοθεραπεία δεν έχουν ως αποτέλεσμα και ένα χαμηλότερο ποσοστό συνολικής έκθεσης.