Η εξάρτηση των εφήβων από το κάπνισμα οφείλεται σε γενετικά αίτια

Έρευνα διεξήχθη σε Ευρώπη και Αμερική για το πόσο σχετίζεται η εξάρτηση από το κάπνισμα με γενετικά αίτια. Ο Δρ. Robert B. Weiss, του τμήματος ανθρώπινης γενετικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γιούτα, και οι συνεργάτες του, εξέτασαν το κατά πόσο οι κοινές γενετικές αλλοιώσεις, που προσβάλλουν τους λήπτες νικοτίνης στο νευρικό τους σύστημα, μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες που έχει ο καπνιστής να εξαρτηθεί από τη νικοτίνη.

Η έρευνα διεξήχθη σε 2.827 μακροχρόνιους καπνιστές τριών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών πληθυσμών, αλλά οι ερευνητές δεν απέκλεισαν το γεγονός οι γενετικές αυτές αλλοιώσεις να συναντώνται και σε άλλους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις καπνιστικές τους συνήθειες και δείγματα από το DNA τους. Δύο ήταν οι κατηγορίες των συμμετεχόντων. Η μία αποτελούταν από αυτούς που ξεκίνησαν το συστηματικό κάπνισμα πριν από την ηλικία των 16 ετών και η άλλη από αυτούς που ξεκίνησαν το συστηματικό κάπνισμα στην ηλικία των 17 ετών και μεγαλύτεροι. Προηγούμενη έρευνα έδειξε πως ο συγκεκριμένος ηλικιακός διαχωρισμός είναι ο ιδανικότερος προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των διαφορών μεταξύ της πρώιμης και της μεταγενέστερης εξάρτησης στη νικοτίνη.

Η μελέτη αυτή απέδειξε πως όσοι κατάγονται από την Ευρώπη έχουν μία αλλοίωση που αυξάνει τον κίνδυνο εξάρτησης από τον καπνό και μία άλλη που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας κατά της εξάρτησης.

Η κατηγορία αυτών που είχε ξεκινήσει το κάπνισμα πριν τα 16, είχε κληρονομήσει δύο αντίγραφα της αλλοίωσης με την υψηλή επικινδυνότητα. Έτσι είχαν 1.6 – 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εθιστούν στην νικοτίνη κατά την ενήλικη ζωή τους. Αντίθετα, στην άλλη κατηγορία των ατόμων που είχαν ξεκινήσει το κάπνισμα μετά την ηλικία των 16 ετών, ενώ υπήρχε η αλλοίωση υψηλής επικινδυνότητας, αυτή δεν ήταν ικανή για να επηρεάσει σημαντικά την καπνιστική συνήθεια των ατόμων αυτών.

Τα άτομα που ξεκίνησαν να καπνίζουν σε πολύ μικρή ηλικία και είχαν στο DNA τους την προστατευτική αλλοίωση είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εθιστούν στην νικοτίνη κατά την ενήλικη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η αποφυγή του καπνίσματος στην αρχή της εφηβείας θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα συμπεριφορά ενός ανθρώπου ως καπνιστή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, γύρω στα 6.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών, ξεκινούν το συστηματικό κάπνισμα ενώ μόνο στις Η.Π.Α., γύρω στα 4.5 εκατομμύρια έφηβοι είναι καπνιστές.

Επομένως, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που ξεκίνησαν το συστηματικό κάπνισμα σε πολύ μικρή ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι εξαρτημένοι μακροπρόθεσμα από τη νικοτίνη, εάν έχουν μία συγκεκριμένη γενετική αλλοίωση σε ένα συγκεκριμένο σύμπλεγμα γονιδίων.

Κοινοποιήστε στο Facebook