Πρόβλεψη σεισμού Αδραβίδας από Έλληνα Γεωλόγο

Σύμφωνα με δημοσίευση της ερευνητικής μελέτης του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας Ευάγγελο Λάγιο ο σεισμός της Ανδραβίδας μεγέθους 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ είχε προβλεφθεί από τον Αύγουστο του 2007. Στη συγκεκριμένη δημοσίευση ο εν λόγω καθηγητής είχε χρησιμοποιήσει το μοντέλο παρατήρησης των μεταβολών των πετρωμάτων του Ιονίου πελάγους. Η ερευνητική αυτή εργασία είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Tectonophysics» του «Elsevier».

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης των παραμορφώσεων της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία αποτελεί για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρασία, μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές, αφού βρίσκεται και πάνω στο Ελληνικό σεισμικό τόξο, το οποίο σχηματίζεται από την σύγκλιση της Αφρικανικής πλάκας που υποβυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα.Το Ελληνικό τόξο ξεκινάει από τα Βόρεια του Ιονίου πελάγους και καταλήγει περίπου στη Ρόδο περνώντας Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η μελέτη αυτή βασίζεται στον προσδιορισμό επαναληπτικών μετρήσεων GPS των εκεί δικτύων, σύμφωνα με την οποία η πρόκληση ενός μεγάλου σεισμού, το μέγεθος του οποίου μπορεί να είναι ίσο ή και μεγαλύτερο των 7 Ρίχτερ, είναι «θέμα χρόνου» στην περιοχή.

Βέβαια οι απόψεις των επιστημόνων για το αν η μελέτη αυτή αναφερόταν στον συγκεκριμένο σεισμό της 8 Ιουνίου 2008 διίστανται. Αυτό συμβαίνει λόγω των αποκλίσεων και των σφαλμάτων που μπορεί να έχει μια τέτοια μελέτη. Επομένως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά…

Σύμφωνα βέβαια με την έκθεση του κ. Λάγιου, η διασταλτικότητα της περιοχής νότια και νοτιοδυτικά της Κεφαλλονιάς και στο τμήμα μεταξύ Κεφαλλονιάς και Λευκάδας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένας μεγάλος σεισμός είναι αναπόφευκτος σε ακτίνα ίσως και μεγαλύτερη των πενήντα χιλιομέτρων από τις εν λόγω περιοχές. Δίνει μάλιστα στη μελέτη του χρονικό ορίζοντα για την εκδήλωση του σεισμού τα έτη 2007 και 2008. Στη δημοσίευση, ο καθηγητής αναφέρει λεπτομερώς τη διασταλτικότητα της περιοχής και εκτιμά ότι, βάσει στοιχείων από τη διετία 2003-2004, ο ισχυρός σεισμός θα έπρεπε να αναμένεται σε διάστημα 4,2 ώς 4,6 ετών από το 2003 και μετά. Αναφέρει ακόμα ότι μετά το Σεπτέμβριο του 2003 έχουν σημειωθεί και συνεχίζουν να σημειώνονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τεκτονικές πλάκες, γεγονός που σημαίνει συνεχή κινητικότητα, άρα και αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης σεισμών.

Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό συμπέρασμα του καθηγητή Λάγιου και της ομάδας του είναι η εκτίμηση ότι στην περιοχή παρουσιάζεται το τέλος μιας περιόδου κατά την οποία δεν υπήρχαν ισχυροί σεισμοί, δηλαδή ότι μπαίνουμε ξανά σε μια περίοδο έντονης σεισμικότητας, κατά την οποία θα εκδηλωθεί τουλάχιστον μία πολύ σφοδρή δόνηση. Με άλλα λόγια, ο καθηγητής (ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρός επιστήμονας από τους συναδέλφους του) εκτιμά στην έκθεσή του ότι η ευρύτερη περιοχή εισέρχεται σε μια δύσκολη σεισμικά περίοδο, κατά την οποία θα πρέπει να αναμένεται έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Αμέσως μετά το χτύπημα των 6,5 Ρίχτερ, αρκετοί επιστήμονες έσπευσαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη μελέτη, την οποία ο καθηγητής έχει αναρτήσει πλέον και στο δικτυακό τόπο του, στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και για την οποία είχε ενημερώσει και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας πριν από έξι μήνες. Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για επιτυχημένη «πρόβλεψη» του ισχυρότατου σεισμού, με πρώτο τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα (στο blog του οποίου είχε φιλοξενηθεί και πριν από ενάμιση μήνα η άποψη του κ. Λάγιου για τη συγκεκριμένη έρευνα): «Ο σεισμός αυτός είναι κάτι που το περιμέναμε, καθώς ήταν γνωστή σε όλη την επιστημονική κοινότητα η έρευνα του κ. Λάγιου» επισήμανε ο καθηγητής.

Σε επικοινωνία της «Espresso» με τον Ευάγγελο Λάγιο, ο εν λόγω ερευνητής καθηγητής είπε: «Όλη η επιστημονική κοινότητα γνώριζε εδώ και έξι μήνες την έρευνά μου, καθώς είχε αναρτηθεί σε διάφορα sites. Από τις αρχές Ιανουαρίου 2008 είχε σταλεί και στον ΟΑΣΠ, και μάλιστα είχε συσταθεί και η επιστημονική επιτροπή για να τα αξιολογήσει. Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να πω περισσότερα. Ο καθένας μπορεί να δει την έρευνα και να βγάλει τα συμπεράσματά του» τόνισε ο καθηγητής Γεωφυσικής. Στην ερώτηση της «Espresso» εάν τα 6,5 Ρίχτερ ήταν ο σεισμός που «περίμενε» ή υπάρχει πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού στην ευρύτερη περιοχή, αρκέστηκε μόνο να απαντήσει: «Οι συνεργάτες μου και εγώ περιμέναμε μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο βάσει των στοιχείων που είχαμε και τα οποία, το ξαναλέω, είναι εδώ και καιρό δημοσιευμένα και στη διάθεση του καθενός».

Άξιο αναφοράς είναι, ωστόσο, πως ο κ. Λάγιος πριν από λίγο καιρό (στις 28 Μαρτίου 2008), με ανάρτησή του στο blog του κ. Ευθύμιου Λέκκα, είχε επαναπροσδιορίσει το χρόνο εκδήλωσης του σεισμού. Δημοσιεύουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα: «Η προσεισμική προετοιμασία του σεισμικού φαινομένου εκτιμάται (κατόπιν εφαρμογής ανάλογων συναφών τύπων του φαινομένου της διαστολής) σε 4,2 με 4,6 έτη, με έναρξη κάποια στιγμή μετά το Σεπτέμβριο του 2003, που καλύτερα τοποθετείται μάλλον στις αρχές του 2004 (αυτό είναι υποκειμενική εκτίμηση), όταν αρχίζει να σημειούται και η αύξηση της επιταχυνόμενης σεισμικότητας. Επομένως (κάντε τους υπολογισμούς σας – πρακτική αριθμητική), διανύουμε την “κόκκινη” περίοδο)!» Και κατέληγε ο καθηγητής στη συγκεκριμένη ανάρτηση: «Σας πληροφορώ όμως ότι ουδέποτε δημοσιεύεται κάτι σε διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό όταν υφίστανται “ασάφειες” και “αοριστίες”! Εάν λοιπόν η ερμηνεία των δεδομένων μας δεν αποδειχτούν λανθασμένες (γένεση του σεισμού), τότε θα έχω άδικο να προσδώσω στην κρίση των μελών της εν λόγω επιτροπής τον όρο “επιστημονική ανεπάρκεια”. Προτίθεμαι μάλιστα να υποβάλω στον ΟΑΣΠ για χρηματοδότηση ολοκληρωμένη ερευνητική πρόταση συνέχισης των μετρήσεών μας στην πλέον αυτή “καυτή” περιοχή του ελληνικού χώρου. Ίδωμεν εάν τύχει κάποιας έγκρισης … Καθηγητής Ευάγγελος Λάγιος».

Παρόμοια μελέτη έχει διεξάγει και ο επίκουρος καθηγητής Παναγιώτης Παπαδημητρίου στην ιστοσελίδα και πάλι του τομέα Γευφυσικής και Γεωθερμίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ανοφορά στην σεισμική περιοχή της Κεφαλλονιάς. Στην μελέτη αυτή αναμένεται σεισμός μεγέθους 6,7 με απόκλιση 0,4 (πάνω κάτω) της κλίμακας Ρίχτερ στα τέλη Ιουλίου 2008 με απόκλιση 1,5 χρόνο (πάνω κάτω). Το επίκεντρο του σεισμού αναμένεται σε έλλειψη 40-70 χιλιομέτρων Νότια- Νοτιοδυτικά της Κεφαλλονιάς.

Κοινοποιήστε στο Facebook