Η πρόγνωση σεισμών είναι θέμα χρόνου

Όλοι μας ευχόμαστε κάποια στιγμή η λεγόμενη πρόγνωση σεισμών να γίνει πραγματικότητα. Να ξέρουμε πότε θα χτυπήσει ο εγκέλαδος και που και να μπορούμε να προστατευτούμε και να προφυλαχτούμε. Η επιστήμη προχωράει με ραγδαία βήματα και η πρόγνωση των σεισμών σύμφωνα με γεωλόγους- σεισμολόγους όλου του κόσμου είναι θέμα χρόνου. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες και έχει αποδειχθεί πως ένας σεισμός μπορεί να προβλεφθεί.

Η επιστημονική επιθεώρηση Nature έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Η ομάδα αυτή αποτελείται από Αμερικανούς ερευνητές οι οποίοι ανίχνευσαν μεταβολές στα πετρώματα, οι οποίες είχαν προκληθεί από τις εντάσεις και συνέβησαν μερικές ώρες πριν από δύο μικρές δονήσεις στο ρήγμα Σαν Αντρέας της Καλιφόρνιας.

Στην συγκεκριμένη περιοχή οι σεισμοί είναι πολύ συχνό φαινόμενο, αφού είναι ένα από τα σημεία όπου η μεσωκεάνεια ράχη έρχεται στην επιφάνεια της Γης. Η μεσωκεάνεια ράχη είναι το σημείο σύγκλησης δύο λιθοσφαιρικών πλακών όπου η μία πλάκα υποβυθίζεται κάτω από την άλλη. Στην προκειμένη περίπτωση η πλάκα της Βόρειας Αμερικής συγκλίνει με την πλάκα του Ειρηνικού ωκεανού. Τα μεγέθη των σεισμών της περιοχής αυτής ποικίλουν από μικρού έως μεσαίου μεγέθους.

Η μελέτη που έγινε στην περιοχή αυτή από τους ερευνητές είχε ως βασικό σημείο αναφοράς αισθητήρες που τοποθετήθηκαν σε οπές που είχαν ανοιχτεί στη σεισμική ζώνη. Με βάση αυτούς τους αισθητήρες έγιναν όλες οι σχετικές παρατηρήσεις που χρειάζονταν. Η ομάδα μελέτης θεωρεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που συνέλεξαν είναι κοντά στο στόχο τους, και οι ελπίδες για την πραγματική πρόγνωση των σεισμών είναι πάρα πολλές. Παρ’όλα αυτά επισήμαναν ότι είναι ακόμη μακριά από ασφαλή προγνωστικά δελτία σεισμών.

«Αν υπήρχε προειδοποίηση 10 ώρες πριν, από πρακτική άποψη, θα μπορούσαν να εκκενωθούν πληθυσμοί, να βγουν οι άνθρωποι από τα κτίρια, να προετοιμαστεί η Πυροσβεστική», εξηγεί ο Paul Silver, εκ των συντακτών της μελέτης, από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Κάρνετζι.

Στα πλαίσια του προγράμματος Depth (Safod), οι επιστήμονες άνοιξαν δύο τρύπες – μία δοκιμαστική σε μικρό βάθος και μία σε μεγαλύτερο βάθος. Σκοπός αυτών των διανοίξεων ήταν η ανάκτηση βραχώδους υλικού και η μελέτη του στο εργαστήριο, προκειμένου να εντοπιστούν μεταβολές στα πετρώματα.

Σε πείραμα που έκαναν οι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν μια πιεζοηλεκτρική συσκευή για να παράγουν σεισμικά κύματα ένα χιλιόμετρο κάτω από τη μία τρύπα, και στη συνέχεια χρονομέτρησαν την άφιξή τους σε ένα σεισμόμετρο που βρισκόταν στην άλλη. «Αυτό που ψάχναμε είναι αλλαγές στην ταχύτητα που θα αντιστοιχούσαν σε αλλαγές στην ένταση, υποθέτοντας ότι αυτές οι μεταβολές στην ένταση θα προηγούνταν των σεισμικών επεισοδίων και επομένως θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προπομποί», αναφέρει ο Dr Silver εξηγώντας ότι η ταχύτητα των κυμάτων ποικίλλει ανάλογα με την ένταση εξαιτίας των ρωγμών που ανοιγοκλείνουν στα πετρώματα. «Εδώ και πολύ καιρό, οι άνθρωποι προσπαθούν να τα καταφέρουν. Νομίζω ότι τώρα η τεχνολογία έχει βελτιωθεί ώστε να μπορούμε να μετράμε αυτή την αλλαγή ακριβέστερα».

Σημαντικές αλλαγές ανιχνεύθηκαν και μετρήθηκαν από τους ερευνητές όσων αφορά την ταχύτητα του σεισμικού κύματος πριν από δύο μικρούς σεισμούς. Στη μία περίπτωση το σήμα εντοπίστηκε δύο ώρες πριν από τον σεισμό, ενώ στην άλλη η αλλαγή έγινε αισθητή δέκα ώρες πριν από τη δόνηση.

Οι επιστήμονες σχολιάζουν στο Nature ότι οι μετρήσεις είναι ενθαρρυντικές στο πεδίο της πρόβλεψης σεισμών. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι γι’ αυτά τα προσεισμικά σήματα και σχεδιάζουμε σειρά πειραμάτων για να τα μελετήσουμε, προκειμένου να καταλάβουμε περισσότερα για τη χρονική και φυσική βάση τους», γράφει ο επικεφαλής της έρευνας, Fenglin Niu από το Πανεπιστήμιο Ράις.

Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε πως με βάση αυτό το μοντέλο παρατήρησης, δηλαδή των μεταβολών στα πετρώματα, οι Έλληνες επιστήμονες κάνουν μελέτες και προγνώσεις για τον Ελληνικό χώρο. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Λάγιος κατάφερε να προβλέψει τον σεισμό 6,5 ρίχτερ που έγινε στην Ανδραβίδα τον Ιούνιου του 2008.

Κοινοποιήστε στο Facebook