Ο Mozilla Firefox λανσάρει το SNOWL

Ο Mozilla Firefox έχει λανσάρει μια πρωτότυπη επέκταση του Firefox για τα μηνύματα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να πληροφορούνται για όλες τις ηλεκτρονικές τους επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου των email, RSS, μηνύματα κοινωνικής δικτύωσης (social networking) και συνομιλίες web.

Το “Snowl” επιτρέπει στους χρήστες να βάζουν προτεραιότητες στα μηνύματά τους, ανάλογα με την σημαντικότητα αυτών, και να έχουν μια βάση αναζήτησης με κοινό σημείο επαφής την ανάκτηση των μηνυμάτων, σύμφωνα με τον Myk Melez του ιδρύματος Mozilla.

“Θα μπορούσε ο web browser να σας βοηθήσει να ακολουθείσετε και να συμμετέχετε σε online συζητήσεις;” γράφει ο Melez στην περιγραφή του add-on. “Το Snowl είναι ένα πείραμα που θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.”

Μία άλλη ιδέα κλειδί αυτού του προσχεδίου είναι ότι η λειτουργικότητα του browser για την ικανοποιητική πλοήγηση στο διαδίκτυο, συμπεριλαβανομένων των καρτελών (tabs), σημειώσεων και ιστορικών, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να πλοηγήσουν τα μηνύματα.

Το αρχικό πρότυπο υποστηρίζει RSS/Atom feeds και Twitter. Το κοινό σημείο αναφοράς περιλαμβάνει μία τριπλή “list view” και ένα συνεχόμενο “river of  news” που δείχνει ένα συνηθισμένο σερφάρισμα.

Ο Melez λέει πως ο Mozilla Firefox έψαχνε για μία προσαρμογή του σχεδίου και ενδιαφερόταν να καταλάβει με βάση τους χρήστες αν το σενάριο αυτό θα πήγαινε καλά. Πιθανά συμπληρώματα του Snowl περιλαμβάνουν υποστήριξη για τις επιπλέον πηγές μηνυμάτων όπως το Facebook, AIM και το Google Talk, συνδυάζοντας το γράψιμο και την αποστολή μηνυμάτων για να διευκολύνει την συζήτηση των δύο πλευρών, καθώς και ένα AIP για να κάνει ευκολότερο για τους ερευνητές να κάνουν καινούργια πειραματικά πρόσθετα όπως η άμεση παρακολούθηση των μηνυμάτων.

Υπάρχει μια προειδοποίηση στην οποία ο Melez προειδοποιεί τους χρήστες για το αρχικό πρότυπο του Snowl “είναι μια πρωταρχική εγκατάσταση με πολλά bugs και μεταγενέστερες αναβαθμίσεις θα περιλαμβάνουν αλλαγές που θα σπάνε την λειτουργικότητα και θα σβήνουν όλα τα μηνύματά σας, κάνοντάς σας να ξαναξεκινάτε από το μηδέν.” Όλα αυτά τα αρνητικά βέβαια δεν θα υπάρχουν όταν κυκλοφορήσει η τελική, σταθερή, έκδοση.

Παρ’όλα αυτά όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την πειραματική beta του Snowl που σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, μπορούν να την κατεβάσουν από την ιστοσελίδα Firefox Add-ons.

Κοινοποιήστε στο Facebook