Pilobolus: Ένα διαφορετικό χορευτικό θέατρο

Το Pilobolus Dance Theatre είναι ένα είδος μουσικοχορευτικής παράστασης αλλιώτικο απ’ όλα τα άλλα, στο οποίο καλλίγραμμα και ευέλικτα κορμιά χορευτών σύγχρονου χορού ενώνονται σχηματίζοντας έναν μαγικό πίνακα ζωγραφικής. Πίσω από ένα λευκό σεντόνι οι σκιές των χορευτών μπλέκονται δημιουργώντας σχήματα τα οποία κανείς δεν περιμένει πως μπορούν να απεικονίσουν τα ανθρώπινα σώματα, δαμάζοντας συνεχώς τους νόμους της βαρύτητας. Το συγκρότημα αυτό ήταν το πρώτο της Αμερικής, το οποίο έβαλε στην άκρη τις κλασσικές τεχνικές του σύγχρονου χορού και καθιέρωσε μια καινούργια όψη του.

Τέσσερις σπουδαστές χορού από τη τάξη της Άλισον Τσέις του Κολεγίου Ντάρτμουθ, οι οποίοι συναντήθηκαν το 1971 αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν αυτή τη νέα τάση στον σύγχρονο χορό. Η ομάδα αυτή συνεχίζει την δημιουργική της τέχνη με διαρκή ανανέωση των χορευτών της επί 37 χρόνια, από τις αρχές του ’70, έχοντας σαν ιδανικό το ομαδικό πνεύμα και τον αυτοσχεδιασμό. Το όνομα της προέρχεται από τον Pilobolus Crystallinus, ένα μικροσκοπικό, νευρώδη μύκητα που αγαπά τον ήλιο, έχει έναν μοναδικό τρόπο αναπαραγωγής εκτοξεύοντας τους σπόρους του στον αέρα με εκπληκτική δύναμη και ταχύτητα, ενώ αναπτύσσεται σε περιοχές με βλάστηση.

Οι Pilobolus έχουν σαν έδρα τους το Connecticut, ωστόσο έχουν δώσει πολλές παραστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινώντας από το 1973. Κάθε χρόνο εμφανίζονται στο American Dance Festival (Φεστιβάλ Αμερικανικού Χορού), ενώ παραστάσεις έχουν γίνει και στο Broadway για δύο συνεχόμενες σεζόν. Επίσης, τα τελευταία χρόνια δίνουν παραστάσεις για ένα μήνα στο Joyce Theatre της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και στο θέατρο Sadler’s Wells του Λονδίνου, το Teatro Olimpico της Ρώμης, το Tivoli Gardens της Κοπεγχάγης και το Theatre de la Ville στο Παρίσι. Ακόμη, εμφανίστηκαν πρόσφατα στα βραβεία Όσκαρ κλέβοντας την παράσταση, ενώ έχουν κάνει περιοδείες και στη Νότια Αμερική, τη Μέση και την Άπω Ανατολή, τη Ρωσία και την Ευρώπη. Το διάσημο αυτό χορευτικό συγκρότημα είχε έρθει και πέρσι στην Αθήνα, όπως και το 2003, όπου οι παραστάσεις τους είχαν φοβερή απήχηση από τον κόσμο.

Μέσα από τις κινήσεις και τις στάσεις της τέχνης τους οι Pilobolus εκφράζουν την σύγχρονη ζωή με την δική τους ματιά, εναλλάσσοντας τις ευρηματικές τους χορογραφίες… Ο χορός τους είναι τόσο μαγικός, τόσο ονειρικός σαν να έχουν βγει από έναν πίνακα ζωγραφικής.

Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν αυτή τη νέα τάση του σύγχρονου χορού, η οποία εκφράζεται μέσα από τη γλώσσα του σώματος, αλλά οι πρωτοπόροι παραμένουν και θα είναι οι Pilobolus, οι οποίοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι με πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε μερικά βιντεάκια για να απολαύσετε αυτό το υπέροχο και μοναδικό θέαμα: