Τι δημιούργησε τον αέρα που αναπνέουμε;

Ουρανός (9)

Το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα είναι το βασικό στοιχείο για τη ζωή στη γη και χωρίς αυτό κανένα ον δεν μπορεί να επιζήσει.  Τι είναι όμως αυτό που δημιούργησε την ατμόσφαιρα και επομένως τις συνθήκες επιβίωσης και αναπνοής πάνω στη Γη; Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο το οξυγόνο πλημμύρισε τη γήινη ατμόσφαιρα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες βασικές θεωρίες.

Πρόσφατα ερευνητές από την Αυστραλία προσπάθησαν να λύσουν αυτό το γρίφο και να ανακαλύψουν τη δημιουργία της ατμόσφαιρας, θεωρώντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι υπερήπειροι και τα «υπερβουνά».

Θεωρίες λένε πως η γήινη ατμόσφαιρα απέκτησε το οξυγόνο σε 6-7 βήματα. Η διαδικασία αυτή άρχισε πριν από 2,65 δισεκατομμύρια χρόνια και ολοκληρώθηκε περίπου πριν 40 εκατομμύρια χρόνια. Ο Ian Campbell και η Charlotte Allen από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα, πιστεύουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα βήματα συμπίπτουν με τον σχηματισμό των υπερηπείρων.

Επιχειρηματολογούν ότι οι τεκτονικές συγκρούσεις που δημιούργησαν τις υπερηπείρους Σουπέρια, Κολούμπια, Ροδινία, Γκοντβάνα και Παγγαία, προκάλεσαν επιπλέον τον σχηματισμό υπερβουνών τα οποία γρήγορα εξερράγησαν, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες θρεπτικών ουσιών στους ωκεανούς και κατ’ επέκταση προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό φυκιών και βακτηρίων που παράγουν οξυγόνο.

Η απόδειξη της θεωρίας τους έγινε με χρονολόγηση  κρυστάλλων ζιρκονίου που βρέθηκαν στα ιζήματα αρχαίων ποταμών. Οι επιστήμονες αυτοί πίστευαν πως οι ποταμοί αυτοί κρυσταλλοποιήθηκαν όταν ο φλοιός της Γης έλιωσε και στη συνέχεια ψύχθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η μαζική ιζηματοποίηση εκείνων των περιόδων θα μπορούσε ακόμη να είχε οδηγήσει στην αποθήκευση οργανικού άνθρακα και πυριτίου τα οποία αντιδρούν εύκολα με το οξυγόνο, επιτρέποντας την ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.

Παρόλ’αυτά, ο γεωχημικός Dick Holland από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι δεν πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τεκτονικές ανακατατάξεις κατά την περίοδο που συνέβη μεγάλης κλίμακας οξυγονοποίηση, πριν από περίπου 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια. «Αυτή η ανακολουθία καταστρέφει την προτεινόμενη σύνδεση ανάμεσα στις συγκρούσεις των ηπείρων και τα επίπεδα του οξυγόνου».

Κοινοποιήστε στο Facebook