Γιατί αρέσει στις γυναίκες το μακιγιάζ;

Οι περισσότερες γυναίκες τρελαίνονται για το μακιγιάζ. Είτε πρωί είναι και πηγαίνουν στη δουλειά, είτε βράδυ και ετοιμάζονται για έξοδο, απαραίτητη κίνηση πριν βγουν από το σπίτι είναι το μακιγιάζ. Δεν βγαίνουν ποτέ χωρίς αυτό. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που το κάνουν; Για να νιώθουν πιο όμορφες ή από συνήθεια;

Όπως και να το κάνουμε το μακιγιάζ κάνει μια γυναίκα να νιώθει πιο ΓΥΝΑΙΚΑ. Να είναι πιο άνετη και μην νιώθει πως θα φανούν οι ατέλειες του προσώπου της, που ουσιαστικά δεν έχει, και μόνο η ίδια τις βλέπει.

Το περιοδικό Journal of Cosmetic Science δημοσίευσε μία έρευνα Γάλλων επιστημόνων σχετικά με τους λόγους που οι γυναίκες φορούν μακιγιάζ. Οι γυναίκες υιοθέτησαν και υιοθετούν για αιώνες τώρα το μακιγιάζ γιατί διεγείρει τρεις από τις βασικές αισθήσεις τους, την αφή, την όσφρηση και την όραση.

Η όραση διεγείρεται από τα όμορφα χρώματα που τοποθετούμε στα μάτια, τα μάγουλα και τα χείλη. Από τη άλλη μεριά η όσφρηση διεγείρεται ανάλογα με το μακιγιάζ. Όπως η υπερβολική ποσότητα κολόνιας μπορεί να έχει τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα, έτσι και ένα μέικ-απ με έντονο άρωμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Γι’αυτό πρέπει να προτιμάτε ένα πολύ ελαφρύ, διακριτικό και φρέσκο άρωμα. Αυτή η διακριτική μυρωδιά μπορεί να ξυπνήσει ευχάριστα την αίσθηση της όσφρησης. Τέλος, η αίσθηση της αφής διεγείρεται τόσο κατά τη διαδικασία του μακιγιαρίσματος (όταν για παράδειγμα απλώνεται η απαλή πούδρα στα μάγουλα), όσο και αρκετή ώρα μετά την εφαρμογή (όταν τα χείλη διατηρούνται ζουμερά, δροσερά και ενυδατωμένα).

Η έρευνα, όμως, έφερε στην επιφάνεια μία ακόμα συναρπαστική πλευρά. Το μακιγιάζ δεν διεγείρει μόνο τα χέρια και τα δάχτυλα αλλά ουσιαστικά όλες τις επιφάνειες του σώματος.

Γιατί οι γυναίκες χρησιμοποιούν μακιγιάζ;

Οι τρεις αυτές αισθήσεις ξυπνούν με τη σειρά τους, σύμφωνα πάντα με την παραπάνω έρευνα, δύο ξεχωριστές ψυχολογικές παραμέτρους, “την ανάγκη για καμουφλάρισμα και την ανάγκη για έλξη και γοητεία.”

Το καμουφλάρισμα έχει να κάνει με τη μείωση του άγχους, την υποστήριξη των εσωτερικών αμυντικών μας μηχανισμών, καθώς και τη διατήρηση της συναισθηματικής μας σταθερότητας. Η γοητεία από την άλλη, έχει να κάνει με την κοινωνική επιβεβαίωση και εξωστρέφεια, ενώ ο τρόπος με τον οποίο βαφόμαστε εξαρτάται από το ιδιαίτερο ψυχολογικό προφίλ του κάθε ατόμου.

Κοινοποιήστε στο Facebook