Το πείραμα CERN σε απευθείας μετάδοση

Οι απαρχές του κόσμου πάντοτε ήταν η μεγάλη απορία όλων. Και αυτή την απορία καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες του εργαστηρίου CERN, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο πείραμα φυσικής στην ιστορία.

Σε λίγα λεπτά από τώρα, στις εννέα το πρωί σε απευθείας μετάδοση από το διαδίκτυο (στη σελίδα webcast.cern.ch), στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας, σε ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση λειτουργίας του “Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων“, (LHC), στα εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Ο LHC θα προκαλέσει περίπου ένα δισεκατομμύριο συγκρούσεις μικροσκοπικών σωματιδίων ανά δευτερόλεπτο και θα δημιουργήσει θερμοκρασίες 100.000 φορές υψηλότερες από αυτή του πυρήνα του Ήλιου.

Οι επιστήμονες του CERN, που εδρεύει στη Γενεύη, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εκ νέου το Big Bang, τη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια και στην οποία οφείλεται η δημιουργία του κόσμου.

Μόνο για την αποθήκευση των στοιχείων που θα δοθούν κατά την πρώτη ημέρα των πειραμάτων χρειάζονται 2 εκατομμύρια DVD. Για να τα επεξεργαστούν, το CERN έχει τοποθετήσει 60.000 υπολογιστές, οι χρήστες των οποίων θα μοιράζονται το υλικό και θα το επεξεργάζονται.

Μεταξύ των προσπαθειών των επιστημόνων είναι να ανακαλύψουν και ένα θεωρητικό σωματίδιο το οποίο ονομάζεται «Μποζόνιο Χιγκς» ή αλλιώς «σωματίδιο του Θεού», το οποίο εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα και από το οποίο προήλθε το Σύμπαν. Θα προχωρήσουν επίσης στην εξέταση του μυστηρίου της ύπαρξης «ύλης» και «αντί – ύλης», οι οποίες παρόλο που συνδέονται άμεσα, παρατηρείται το γεγονός ότι η «αντι- ύλη» είναι σπανιότερη, δεν βρίσκονται δηλαδή σε ποσοτική ισορροπία.

Το πείραμα που θα ολοκληρωθεί το 2010, αναμένεται να κοστίσει 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όταν πρωτοανακοινώθηκε το πείραμα, εκφράστηκαν φόβοι πως οι συνέπειες μπορεί να αποβούν μοιραίες, όμως οι επιστήμονες καθησύχασαν τον κόσμο πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πως ο Επιταχυντής δεν θα “καταπιεί τη Γη”.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.