Το CERN εκτός λειτουργίας για δύο μήνες

Εκτός λειτουργίας θα τεθεί ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CERN, μόλις 9 ημέρες  μετά  την πρώτη λειτουργία του, λόγω τεχνικού προβλήματος. Την Τετάρτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά βλάβη σ’ένα σύστημα ψύξης των υψηλής ισχύος μαγνητών, που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων στο μήκους 27 χλμ. υπόγειο τούνελ, με αποτέλεσμα να διακοπεί για μία μέρα η λειτουργία του έτσι ώστε να γίνει η αντικατάσταση του μετασχηματιστή που δεν λειτουργούσε σωστά. Μία μέρα μετά από την αποκατάσταση του προβλήματος αυτού ένα σοβαρότερο τεχνικό πρόβλημα, και πάλι στο ίδιο σύστημα ψύξης, εμφανίστηκε με αποτέλεσμα να διακοπεί και πάλι η λειτουργία του για δύο μήνες όμως αυτή τη φορά, καθυστερώντας έτσι και τα προγραμματισμένα σχέδια των επιστημόνων για το ξεκίνημα των πρώτων συγκρούσεων των σωματιδίων την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, Τζέιμς Γκίλις: “Σημειώθηκε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Ένα στοιχείο του μηχανήματος θα πρέπει να επιδιορθωθεί”. Προηγουμένως βέβαια και με αφορμή την πρώτη βλάβη που παρουσιάστηκε ο ίδιος είχε δηλώσει: “Ο επιταχυντής βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση, είναι ένα πολύ πολύπλοκο μηχάνημα και είναι φυσικό να υπάρχουν τέτοιες διακοπές”.

Πιο συγκεκριμένα το σοβαρότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τον τελικό έλεγχο των τελευταίων ηλεκτρικών κυκλωμάτων που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν, ο οποίος έγινε την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου του 2008, ανάμεσα στους ανιχνευτές “Αλίκη” και CMS. Αυτή η βλάβη είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία των υψηλής ισχύος μαγνητών στους 100 βαθμούς. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αφού κατά την διάρκεια που λειτουργεί ο Επιταχυντής δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άτομα μέσα στο τούνελ. Παρόλ’αυτα οι ειδικοί κάλεσαν αμέσως την πυροσβεστική.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.