Έλληνες hackers “επιτέθηκαν” στο CERN

Μια ομάδα Ελλήνων χάκερ με την ονομασία Ελληνική Ομάδα Ασφαλείας κατάφερε να σπάσει τα συστήματα ασφαλείας του CERN την ώρα που ξεκινούσε το σημαντικότερο επιστημονικό πείραμα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Οι δράστες εισέβαλαν στην ιστοσελίδα cmsmon.cern.ch του CERN που θα πρόβαλλε σκηνές από το πείραμα και τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκειά του, όπως συνεντεύξεις τύπου κ.α.

Η Ελληνική Ομάδα Ασφάλειας σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph, αφού «εισέβαλε» στη σελίδα του CERN δικαιολόγησε την πράξη της, λέγοντας ότι προσπάθησαν να αναδείξουν τα τρωτά των συστημάτων ασφαλείας, ώστε αυτά να διορθωθούν σε περίπτωση κακόβουλης επίθεσης που ίσως στραφεί κατά του μεγάλου πειράματος του Επιταχυντή Αδρονίων. Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, οι χάκερ έγραψαν στα ελληνικά: «Σας κατεβάζουμε τώρα τα παντελόνια γιατί δεν θέλουμε να σας δούμε να τρέχετε χωρίς αυτά όταν έρθει ο πανικός».

Οι χάκερ ειρωνεύονταν επίσης ως «σχολιαρόπαιδα, άσχετους και γραφικούς» τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των υπολογιστών του CERN. Πάντως εκ μέρους του οργανισμού δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση αντιπαράθεσης αφού ο εκπρόσωπος Τζέημς Γκίλις, δήλωσε στους Times του Λονδίνου: «Δεν ξέρουμε ποιοι ήσαν, αλλά φαίνεται πως δεν έκαναν κάποια ζημιά. Φαίνεται να είναι άνθρωποι που ήθελαν να αναδείξουν ότι μπορεί κάποιος χάκερ να εισβάλει στο CERN».

Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι αν και οι Έλληνες χάκερ πρόσβαλαν ένα site που είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, ήταν ένα βήμα από το να εισβάλλουν και στο ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει έναν από τους τεράστιους μαγνήτες, οι οποίοι κατευθύνουν τις δέσμες των σωματιδίων. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά ίσως να έφταναν να είχαν τη δυνατότητα να σταματήσουν ή να επηρεάσουν το πείραμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας τεχνικός πληροφορικής του CERN χαρακτήρισε την παραβίαση της ιστοσελίδας «τρομακτική εμπειρία».

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook