Το Eco-Driving και τα οφέλη του

To Eco-Driving αποτελεί επίσημα ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα στην πολιτική της Ε.Ε για τις κλιματικές αλλαγές και την αποδοτικότερη λειτουργία των οδικών μεταφορών στα κράτη μέλη της. Ουσιαστικά τo Eco-Driving είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης ο οποίος συμβάλλει στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, στην μείωση των εκπομπών ρύπων και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς και στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Στην Ελλάδα τον ρόλο της προώθησης του προγράμματος αυτού έχει αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα ecodriving.gr η οποία περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες προς όλους τους οδηγούς για οικονομικότερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον οδήγηση.

Χρυσοί Κανόνες Eco-Driving

 1. Αλλάξτε σχέση μετάδοσης (ταχύτητα) στις 2000 με 2500 στροφές.
 2. Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης.
  Αποφύγετε τα άσκοπα φρεναρίσματα ή αλλαγές ταχυτήτων.
 3. Προβλέψτε τις συνθήκες κυκλοφορίας.
  Όταν οδηγείτε, παρατηρείτε όσο πιο μακριά μπροστά μπορείτε ώστε να είστε σε θέση να προβλέπετε τις συνθήκες κυκλοφορίας γύρω σας και να ενεργείτε κατάλληλα και έγκαιρα
 4. Επιβραδύνετε ομαλά.
 5. Σβήστε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις (περισσότερο από 1 λεπτό).
 6. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.
  Η σωστή πίεση ελαστικών βελτιώνει την οικονομία καυσίμου και την οδική ασφάλεια. Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο.
 7. Κάνετε σωστή και τακτική συντήρηση του οχήματος και ιδιαιτέρως των ελαστικών.
 8. Aποφύγετε την μεταφορά περιττών φορτίων και χρήση σχαρών οροφής.
  Κάθε πρόσθετο εξάρτημα που τοποθετείτε στο όχημα (αεροτομές, σχάρες, μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κλπ.) προκαλεί αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.
 9. Αποφύγετε τα άσκοπα ανοίγματα των παραθύρων και την τοποθέτηση αεροτομών.
 10. Κάνετε συνετή χρήση του κλιματισμού.
  Ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να μην ρυθμίζεται κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου.
 11. Στις ανηφόρες να κινείστε με τη μέγιστη δυνατή σχέση μετάδοσης και χρησιμοποιήστε σχεδόν όλο το γκάζι, στις κατηφόρες εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα χωρίς να χρησιμοποιείτε το γκάζι.
 12. Οδήγηση σε στροφές: Επιβραδύνεται ομαλά πριν από τη στροφή, εάν είναι δυνατόν χωρίς τη χρήση φρένου.
  Η επιτάχυνση και το βίαιο φρενάρισμα πριν από κάθε στροφή εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου είναι και επικίνδυνη.
Κοινοποιήστε στο Facebook