Πείραμα CERN: Επιτυχημένη η πρώτη μέρα

Σήμερα ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο πείραμα του CERN με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), για το οποίο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στα προηγούμενα άρθρα μας: “Το πείραμα CERN σε απευθείας μετάδοση” και “CERN: 10 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου“. Παρά τις καταστροφολογίες, όλα εξελίχθηκαν ομαλά για την πρώτη μέρα του πειράματος.

Στις 10:33 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία το ταξίδι της μέσα στο τούνελ 27 χιλιομέτρων, η πρώτη δέσμη πρωτονίων, με πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, διασχίζοντας το 1/3 του, ενώ στις 11:28 η δέσμη αυτή είχε ήδη φτάσει στο τέλος του τούνελ, συμπληρώνοντας μια πλήρη περιφορά κινούμενη κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, κάτι το οποίο ο επικεφαλής του project, Lyn Evans, περίμενε πως (για την πρώτη τουλάχιστον δοκιμή) θα πάρει κάποιες ώρες.

Το πείραμα μεταδίδεται live από το Internet. Παρόλ’αυτά λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε υπήρχαν αρκετά προβλήματα με την μετάδοσή του και λίγοι ήταν οι τυχεροί που κατάφεραν να συνδεθούν με επιτυχία.

Ουσιαστικά η πρώτη σύγκρουση δύο αντιπαράλληλων δεσμών, σε ταχύτητες κοντά σε αυτές του φωτός, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τότε θα γίνουν κάποιες δοκιμές, προκειμένου να σιγουρευτούν οι επιστήμονες πως η πρώτη δέσμη πρωτονίων κυκλοφορεί με σταθερότητα μέσα στο τούνελ του Μεγάλου Επιταχυντή. Μόνο τότε, δηλαδή όταν σιγουρευτούν θα ξεκινήσει και η δεύτερη δέσμη, έτσι ώστε να έχουμε και τις πρώτες συγκρούσεις. Τέλος, τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος θα είναι εμφανή το 2009.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες και videos από την σημερινή πρώτη δοκιμή:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.