Η συντέλεια που δεν έγινε ποτέ!

Η υποτιθέμενη καταστροφή του κόσμου εξαιτίας του πειράματος του CERN με τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, που τέθηκε σε λειτουργία χθες στο υπέδαφος των γαλλοελβετικών συνόρων, δεν θα ήταν παρά μόνο μία μικρή παράγραφος σε πιθανή… παγκόσμια βίβλο της εσχατολογίας που πιθανόν να συνέγραφε ο ιστορικός του μέλλοντος. «Η εσχατολογία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, ενώ απαντάται πολλές φορές και στους προβιβλικούς μύθους της περιοχής της Μέσης Ανατολής για το απόλυτο χάος και τον υπέρτατο αγώνα ανάμεσα στις δυνάμεις του καλού και του κακού», δηλώνει για το θέμα ο καθηγητής της Ιστορίας του Πολιτισμού Πολ Μπόιερ.

Κατά την ιστορία, ο άνθρωπος συνήθιζε πίσω από τα γεγονότα να «διαβάζει» την επερχόμενη καταστροφή. Κατά την αρχαιότητα, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία θεωρούνταν πως οδηγό της είχε τον Αντίχριστο, ενώ αιώνες αργότερα, το έτος 1000 μ.Χ., η Βιομηχανική Επανάσταση, η έλευση του 20ού αιώνα, αλλά και η έλευση του 2000 μ.Χ. θεωρήθηκαν εσχατολογικές αφετηρίες.

Οι προσπάθειες των μαρτύρων του Ιεχωβά να προβλέψουν το τέλος του κόσμου έχουν αποτύχει παταγωδώς. Το ίδιο συνέβη και με τους ακολούθους του Γουίλιαμ Μίλερ, που υπέπεσε στο σφάλμα να κάνει και… ακριβή πρόβλεψη. Ενώ όλοι περίμεναν να έρθει το τέλος στις 22 Οκτωβρίου 1844, τελικά ο ήλιος ανέτειλε χωρίς χρονοτριβή την 23η Οκτωβρίου, σκορπώντας μαζί με το φως του και την απογοήτευση. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του πρώην τερματοφύλακα της Εθνικής Αργεντινής, Κάρλος Ρόα, που αρνήθηκε να υπογράψει μετά το τέλος του Μουντιάλ του 1998 συμβόλαιο με τη Μαγιόρκα, καθώς περίμενε τη συντέλεια το έτος 2000 μ.Χ. Και όταν βέβαια είδε πως κανένα τέλος δεν ήρθε, το ξανάριξε στο ποδόσφαιρο.

[via]

υγ. Μέχρι την επόμενη αφορμή για σενάρια βιβλικής καταστροφής, να περνάτε καλά!

Κοινοποιήστε στο Facebook