Γιατί ο χειμώνας μας φέρνει μελαγχολία

Στον εγκέφαλο εδράζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αιτία για την αλλαγή διάθεσης και την μείωση της ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου η ηλιοφάνεια είναι ελάχιστη και οι νύχτες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Έπειτα από μια έρευνα τεσσάρων ετών (1999-2003), καναδοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν την επιστημονική εξήγηση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD) – ή αλλιώς Μελαγχολία του Χειμώνα – η οποία επηρεάζει αρκετούς ανθρώπους.

Υποβάλλοντας σε εξετάσεις τον εγκέφαλο 88 ανθρώπους σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, εντόπισαν αλλαγές, οι οποίες πιθανώς ευθύνονται για την αλλαγή της διάθεσης. Επρόκειτο για διακυμάνσεις στη συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της σεροτονίνης του εγκεφάλου στα κύτταρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης ήταν υψηλότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι και χαμηλότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα παραπάνω ευρήματα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, βρήκαν ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης ήταν πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια των ημερών όταν υπήρχε ελάχιστο φως.

Να σημειωθεί ότι η σεροτονίνη ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων το ζευγάρωμα, την τροφή, την ενέργεια και τον ύπνο.

Η πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε την ήδη διαδεδομένη άποψη ότι η λιακάδα ισοδυναμεί με ευτυχία, καθώς οι λαοί που ζουν σε περιοχές με ηλιοφάνεια είναι πιο κοινωνικοί και αισιόδοξοι, σε αντίθεση με τους βορειότερους γείτονές τους.

«Στα εύκρατα κλίματα, είναι γεγονός ότι τα άτομα αισθάνονται πιο ευτυχισμένα και ενεργητικά κατά τις ηλιόλουστες ημέρες και ότι σε πολλούς παρατηρείται αλλαγή της διάθεσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου» δήλωσαν οι ερευνητές.

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook