Η γυμναστική βελτιώνει την μνήμη

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που βασίστηκε σε αποτελέσματα 138 εθελοντών ηλικίας 50 χρονών και πάνω, αποκαλύφθηκε πως η σωματική άσκηση βοηθάει πολύ τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με προβλήματα μνήμης. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the American Medical Association“, δείχνοντας πως τα αποτελέσματα της στους εθελοντές ήταν πολύ καλά. Τα άτομα αυτά παρουσίασαν βελτίωση μέτριου βαθμού στις νοητικές τους ικανότητες.

Λόγω του ότι η νόσος του Alzheimer δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τα άτομα τρίτης ηλικίας στις μέρες μας, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πολύ σημαντικά και το γεγονός πως η γυμναστική βοηθάει τους ανθρώπους με μικρή αδυναμία μνήμης και αποτελεί τρόπο πρόληψης για μια ενδεχόμενη εντονότερη εξασθένηση της. Παρόλ’αυτά η έρευνα αναφέρεται και έχει δοκιμαστεί σε άτομα με “ελαφρά νοητική εξασθένηση”, δηλαδή σε άτομα με τις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις προβλημάτων μνήμης, οι οποίες δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα των υπερηλίκων και η οποία δεν καταλήγει απαραίτητα σε άνοια, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής της.

Ο τρόπος που λειτούργησε αυτή η έρευνα ήταν απλός. Αρχικά ζήτησε από μερικούς εκ των εθελοντών να κάνουν μέτρια άσκηση, π.χ. περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα για 50 λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι να μην κάνουν τίποτα διαφορετικό από την καθημερινότητα τους, δηλαδή να μην αυξήσουν καθόλου τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας. Μέτα το τέλος της έρευνας που διήρκεσε 6 μήνες, οι εθελοντές και των δύο ομάδων έκαναν νοητικά τεστ και τεστ που εντοπίζουν σημάδια άνοιας, έτσι ώστε να δουν τις επιδόσεις τους. Σύμφωνα λοιπόν με τα τεστ αυτά αποδείχτηκε πως αυτοί που έκαναν γυμναστική, απέδιδαν πολύ καλύτερα στα νοητικά τεστ απ’ότι σε αυτά της άνοιας. Ενώ σε δεύτερη εξέταση που τους έγινε, αποδείχτηκε πως η άσκηση τους ωφέλησε και τα αποτελέσματα φαίνονταν έως και 12 μήνες από το τέλος του προγράμματος.

Μιας και η σωματική άσκηση, όπως όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, βοηθάει στην υγεία μας και στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, πολύ πιθανόν να βοηθάει και στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου, οδηγώντας έτσι στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας και επομένως στην βελτίωση της μνήμης.

Τέλος ο επικεφαλής της Alzheimer‘s Society, Δρ Susanne Sorensen, δήλωσε ότι “η συχνή άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του κινδύνου της άνοιας και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης. Αυτή η έρευνα, δείχνει ότι η άσκηση βελτιώνει τη νόηση σε ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση και η επίδραση διαρκεί ακόμα και μετά τον τερματισμό της παρέμβασης. Χρειαζόμαστε περαιτέρω ανάλυση για να διερευνήσουμε το αν η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τη νοητική ικανότητα, αλλά και την εκδήλωση άνοιας σε ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση”.