Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος σε μέγεθος λεωφορείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters, της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Live Science, καθώς και του περιοδικού PLoS ONE, στο οποίο ο Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο περιγράφει το εύρημα, ένα νέο γένος σαρκοβόρου δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στο Ρίο Κολοράντο στην Αργεντινή, το μέγεθος του οποίου είναι ίσο με ένα λεωφορείο και πιο συγκεκριμένα περίπου 10 μέτρα μήκος και 2,5 μέτρα ύψος, αρκετά μεγάλο για σαρκοβόρο δεινόσαυρο αλλά μικρότερο από τους πολύ μεγαλύτερους σαρκοβόρους, όπως ο Τυρανόσαυρος Ρεξ της Αμερικής, ο Σπινόσαυρος της Αφρικής ή ο Γιγαντόσαυρος της Αργεντινής.

Από τα απολιθώματα αυτά οι επιστήμονες κατάφεραν να καταλάβουν πως πρόκειται για ένα σαρκοφάγο ζώο, το οποίο όμως διαθέτει παρόμοια αναπνευστικά χαρακτηριστικά με τα πουλιά, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη των περισσοτέρων παλαιοντολόγων, η οποία  λέει ότι τα πουλιά εξελίχθηκαν από μικρούς φτερωτούς σαρκοφάγους δεινόσαυρους πριν περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια κατά το Ιουρασικό και τα πρώτα γνωστά πουλιά, που έχουν βρεθεί, ήταν πολύ όμοια με δεινόσαυρους, ενώ παράλληλα βοηθά και στην ερμηνεία της εξέλιξης του μοναδικού αναπνευστικού συστήματος των πουλιών.

Άξιο αναφοράς είναι πως πρώτη φορά στα χρονικά ανακαλύφθηκε σαρκοβόρος δεινόσαυρος με τέτοιου είδους αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή να έχει αερόσακους που λειτουργούν σαν φυσερό αντί για πνευμόνια που διαστέλλονται και συστέλλονται. Παλαιότερα βέβαια είχαν ξαναβρεθεί φυτοφάγοι δεινόσαυροι, συγκεκριμένα τα σαυρόποδα, ηλικίας 180.000.000 χρόνων πριν, τα οποία είχαν τέτοιου είδους αναπνευστικό σύστημα.

Το νέο είδος αυτό ανήκει στην κατηγορία των θηριόποδων, το οποίο βρέθηκε σε βράχο ηλικίας 85 εκατομμυρίων ετών, ζύγιζε όσο περίπου ένας ελέφαντας και πιθανολογείται να είχε και φτερά. Λόγω του περίεργου αναπνευστικού του συστήματος, καθώς και του ότι τα κόκαλά του έχουν μια υφή σπόγγου που επιτρέπουν στους αερόσακους να διεισδύουν σε αυτά κατά την αναπνοή, το νέο είδος ονομάστηκε Αερόστεον (Aerosteon riocoloradensis).

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο, Πολ Σερένο οι δεινόσαυροι παρόλο που ήταν θερμόαιμοι, ήταν καλυμμένοι με φτερά για θερμική μόνωση, αφού μερικές φορές θα είχαν πρόβλημα να αποβάλουν την υπερβολική θερμότητα και πιθανότητα γι’αυτό το λόγο ανέπτυξαν τους αερόσακους. Οι αερόσακοι στην αρχή τους βοηθούσαν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, αλλά στη συνέχεια, τους χρησιμοποίησαν για την αναπνοή τους.