Αστραφτερό χαμόγελο από πορσελάνη!

Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο μπορεί να γίνει κτήμα κάθε ανθρώπου, έχοντας θετικές προεκτάσεις στην κοινωνική και επαγγελματική του δραστηριότητα. Με τον συνδυασμό της γνώσης και της τεχνολογίας υπάρχει η δυνατότητα να αποκαθίστανται δόντια με ατέλειες, στραβά ή σπασμένα, να καλύπτονται τα κενά μεταξύ τους (χωρίς ορθοδοντική θεραπεία) και να αντικαθίστανται τα μεταλλικά σφραγίσματα με νέα, λευκά, ανθεκτικά υλικά.

Για τους ασθενείς που προβληματίζονται για το σχήμα και τη μη φυσιολογική θέση των δοντιών τους, συνήθως είναι κατάλληλες οι όψεις ρητίνης (γνωστές και ως «λίφτινγκ δοντιών» ή bonding) και οι όψεις πορσελάνης. Οι όψεις ρητίνης αποτελούν μια αρκετά συντηρητική θεραπεία, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για επικάλυψη των δοντιών με σύνθετη ρητίνη. Σε κάθε επίσκεψη μπορούν να αποκατασταθούν 2-3 δόντια. Αποτελούν επίσης αρκετά συντηρητική θεραπεία, αφού πολλές φορές γίνονται χωρίς τοπική αναισθησία.

Οι όψεις πορσελάνης, αν και αποτελούν τη λιγότερο συντηρητική θεραπεία, δίνουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η όψη πορσελάνης είναι ένα κέλυφος που καλύπτει το δόντι σαν μισή θήκη/στεφάνη. Οι όψεις, όπως και οι στεφάνες, πορσελάνης δεν χρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου. Σε περίπτωση όμως κατάγματος ή οποιασδήποτε φθοράς δεν μπορούν να επιδιορθωθούν, σε αντίθεση με τις όψεις ρητίνης που επιδιορθώνονται. Οι όψεις πορσελάνης ολοκληρώνονται συνήθως σε τρεις επισκέψεις, ενώ οι όψεις ρητίνης σε μία επίσκεψη.

Εάν ένας ασθενής έχει χάσει κάποια δόντια, μία λύση μπορεί να είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα αυτά αποτελούν εναλλακτική λύση σε σχέση με την παραδοσιακή γέφυρα, ενώ για την τοποθέτησή τους δεν απαιτείται τροχισμός των διπλανών δοντιών. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η αποφυγή κινητής οδοντοστοιχίας, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει χαθεί μεγάλος αριθμός δοντιών. Η προσθετική εργασία που γίνεται πάνω στα εμφυτεύματα είναι επιδιορθώσιμη και δεν απαιτείται η αντικατάστασή της σε περίπτωση κατάγματος της πορσελάνης.

Η Κατερίνα Γ. Παπαθανασίου είναι επ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Αισθητικής- Επανορθωτικής Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τufts της Βοστώνης.

[via]

Κοινοποιήστε στο Facebook