Έντομο με μήκος μισό μέτρο

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο έντομο του κόσμου μήκους 56,5 εκατοστών (έχοντας τεντωμένα τα πόδια του), σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κερδίσει το έντομο P.serratipes, το οποίο ήταν μόλις ένα εκατοστό μικρότερο και είχε βρεθεί στη Μαλαισία. Το νέο έντομο, το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Phobaeticus chani, βρέθηκε από έναν ντόπιο στο νησί Βόρνεο της Μαλαισίας και παραδόθηκε σε έναν ερασιτέχνη φυσιοδίφη από τη Μαλαισία και τέλος κατέληξε στον εντομολόγο Φίλιπ Μπραγκ, ο οποίος με τη σειρά του του έδωσε το επίσημο όνομα και το παρουσίασε στο επιστημονικό περιοδικό Zootaxa.

Πρόκειται για ένα ζωύφιο που ζει ψηλά στα δάση βροχής, ξεχωρίζει για το έξυπνο χρωματικό καμουφλάζ του, τα πόδια του έχουν μικροσκοπικές φτερούγες για να μπορεί να κινείται από το ένα δέντρο στο άλλο, έχουν πάχος μολυβιού και μοιάζουν με καλάμι μπαμπού. Εκτός από το ρεκόρ του μεγαλύτερου εντόμου, έσπασε και το ρεκόρ του μακρύτερου σώματος στον κόσμο, έχοντας μήκος 35,7 εκατοστά, μεγαλύτερο μόλις κατά 2,9 εκατοστά από το Phobaeticus kirbyi, που είναι ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ (σε επίπεδο σώματος) και ανακαλύφθηκε πάλι στο Βόρνεο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Independent και του Associated Press το έντομο θα εκτεθεί στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν πάρα πολύ με αυτήν την ανακάλυψη, λόγω του ότι τα προηγούμενα έντομα που κατείχαν τα ρεκόρ είχαν βρεθεί πριν από 100 χρόνια και επομένως δεν περίμεναν να βρουν άλλο μεγαλύτερο από αυτό. Όπως δήλωσε ο Τζορτζ Μπεκαλόνι, υπεύθυνος του Μουσείου για τα έντομα: “είναι λυπηρό ότι πολλά θεαματικά έντομα εξαφανίζονται, καθώς το φυσικό περιβάλλον τους καταστρέφεται, πριν μπορέσουμε να τα βρούμε και να τα ονομάσουμε. Είναι εκπληκτικό πόσα μεγάλα πράγματα βρίσκονται εκεί έξω ακόμα και αναρωτιέται κανείς τι άλλο μπορεί να υπάρχει.”