Γεωλόγοι του Καναδά ανακάλυψαν τα αρχαιότερα πετρώματα

Σύμφωνα με έρευνα Καναδών και Αμερικανών επιστημόνων βρέθηκαν τα αρχαιότερα πετρώματα της Γης στον Καναδά και συγκεκριμένα μεταξύ του Βόρειου κόλπου του Quebec και του Hudson’s Bay. Τα πετρώματα που βρέθηκαν στην περιοχή “Nuvvuagittuq greenstone belt”, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά από το Inukjuak, εκτιμάται να είναι 4,28 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τις έρευνες μιας ομάδας από το McGill University, το Université du Québec à Montréal (UQAM) και το Επιστημονικό Ινστιτούτο Carnegie στην Ουάσιγκτον, D.C., γεγονός που δείχνει πως η δημιουργία αυτών των πετρωμάτων έγιναν 300 εκατομμύρια χρόνια μετά την δημιουργία του πλανήτη μας και επομένως τα καθιστά τα αρχαιότερα διασωζόμενα πετρώματα της κρούστας της Γης.

Τα πετρώματα αυτά είναι γνωστά ως “ολισθηροί αμφιβολίτες” και έχουν πάρει το όνομα τους από άλλα υελώδη πετρώματα που περιέχουν κυρίως ορυκτά διοξειδίου του πυριτίου, ενώ δεν μοιάζουν με τους κοινούς αμφιβολίτες που είναι σκούροι πράσινοι ή μαύροι, αλλά έχουν ένα καφέ ζαχαρώδη χρώμα. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την χρονολόγηση των πετρωμάτων ήταν η ραδιοχρονολόγηση Ne και Sa.

Ο Jonathan O’Neil, φοιτητής του McGill δηλώνει πως η ανακάλυψη αυτή θα προσφέρει άλλη διορατικότητα για την αρχαία Γη. Επίσης δηλώνει πως η έρευνα τους δεν ανοίγει μόνο μια νέα πόρτα για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της δημιουργίας της Γης, αφού τα πετρώματα αυτά λειτουργούν ως χρονοκάψουλες, αλλά οι γεωλόγοι έχουν τώρα θέσει τα θεμέλια για την ανακάλυψη του πως και πότε ξεκίνησε η ζωή, πως έμοιαζε τότε η ατμόσφαιρα και πότε δημιουργήθηκε η πρώτη Ήπειρος.

Ο επιστήμονας Don Francis δήλωσε ότι: «Τα πετρώματα περιλαμβάνουν μια πολύ ιδιαίτερη χημική υπογραφή-μια υπογραφή η οποία εντοπίζεται μονάχα σε πετρώματα τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά» και πρόσθεσε ότι: «Κανείς δεν έχει βρει την υπογραφή πουθενά αλλού στον κόσμο. Αρχικά πιστεύαμε ότι τα πετρώματα είναι 3.8 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά τελικά ανακαλύψαμε ότι είναι πολύ πιο παλιά, και γι’ αυτό είμαστε όλοι κατενθουσιασμένοι».

Τέλος, το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δουν την χημική σύσταση περισσότερων δειγμάτων από την ίδια περιοχή στο Βόρειο Quebec. Πριν από αυτή την ανακάλυψη, το πιο αρχαίο πέτρωμα που είχε ανακαλυφθεί ήταν το Acasta Gneiss ηλικίας 4.03 δισεκατομμυρίων ετών, στις Βορειοδυτικές Περιοχές του Καναδά.

Κοινοποιήστε στο Facebook