Κάντε χρήση και όχι κατάχρηση των αντιβιοτικών

Σύμφωνα με έρευνα Σουηδών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal (BMJ) της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου στους ανθρώπους καθώς ολοένα και αυξάνεται η αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά φάρμακα. Παρόλο που τα αντιβιοτικά, με πρώτη την πενικιλίνη, ξεκίνησαν να παράγονται για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών, πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο ορισμένα από αυτά να έχουν χάσει την αποτελεσματικότητα τους, σε σημείο που οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η υποχώρηση της παραγωγής και ανακάλυψης νέων αντιβιοτικών.

Ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουπσάλα, Ότο Καρς προειδοποιεί: “Απαιτείται μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια, καθώς η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει κάνει τα βακτήρια όλο και πιο ανθεκτικά, απειλώντας να μας γυρίσουν στην εποχή προ των αντιβιοτικών.” Σύμφωνα δε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον έλεγχο των ασθενειών οι μικροοργανισμοί που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά, αποτελούν την σημαντικότερη απειλή για την γηραιά ήπειρο, γεγονός που έχει προκληθεί από την αλόγιστη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, την παράνομη πώληση εκτός φαρμακείων και την άλογη λήψη τους από τους ασθενείς χωρίς ιατρική συνταγή. Παρόλ’αυτά δεν έχει γίνει καμία μαζική προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό και επομένως έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό BMJ, ο μόνος τρόπος που θα μπορέσει να δώσει λύση στο πρόβλημα, είναι η κατάλληλη ενημέρωση των καταναλωτών, έτσι ώστε να κατανοήσουν το ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών καταστρέφει τις δυνατότητες τους και την δράση τους με αποτέλεσμα να επηρεάζει τη δυνατότητα άλλων ανθρώπων στο μέλλον να θεραπευτούν.

Κοινοποιήστε στο Facebook